Lai gan baravikas dēvē par sēņu karalienēm, pareizāk būtu šo titulu piešķirt gailenēm. Tās nav tārpainas, neaizņem ilgu laiku pārstrādājot, un pagatavošanas iespējas ir bezgalīgas. Ja arī tu esi dabūjis spaini gaileņu, tad šie padomi tev  lieti noderēs!

Apzinos, ka šis paziņojums man draud ar latvietības atņemšanu, bet cik tad ilgi glabāsi to noslēpumu. Man riebjas sēņot! Esmu mēģinājusi iemīlēt šo nodarbi. Nepatīk un viss! Pastaigāties svaigā gaisā varu arī bez groza un naža.

Sev par attaisnojumu varu teikt, ka neesmu tīrasiņu latviete, jo vecāmāte bija igauniete. Neatceros, ka viņa būtu gājusi sēņot. Ravēt rozes, vārīt ievārījumus, aust galdautus, to jā, bet sēņot gan negāja.

Varbūt pie vainas ir tas, ka nekad man nav gadījies nonākt tādā vietā, kur bekas aug kā paklājs un gaileņu tik daudz, ka neredz sūnas. Iespējams, manī tad arī ieskanētos latviskais gēns un es izmestos plika, lai jakā un biksēs satūcītu meža dārgumus. Iespējams.

Taču nepatika pret sēnēm neattiecas, ja tās jāēd. Tur esmu klāt uz papildporciju. Ja nepieciešams, varu arī iztīrīt, sadarināt un sagatavot ziemai. Gluži kā citiem ir savas sēņu vietas, man ir savi sēņu tīrīšanas un gatavošanas knifi, izkopti gadu desmitos.