Alkohols organismā sadalās divos posmos: vispirms tas pārvēršas toksiskā savienojumā acetaldehīdā, un tad ferments ALDH2 pārvērš to nekaitīgajā acetātā, būtībā etiķī.
Ja procesa otrais posms nenotiek, organismā uzkrājas kaitīgais acetaldehīds un izraisa nepatīkamus simptomus, tostarp galvassāpes.
Pētījumā zinātnieki laboratorijā pierādīja, ka tas notiek, dzerot sarkanvīnu ar augstu kvercetīna saturu: šī viela var bloķēt ALDH2 enzīma darbību.
Tas ir jāpārbauda ar cilvēkiem
Pētnieki norāda, ka kvercetīns organismā rada problēmas tikai tad, ja tiek sajaukts ar alkoholu.
Tas ir sastopams daudzos augļos un dārzeņos, un to pat pārdod kā uztura bagātinātāju, jo tam piemīt labvēlīgas pretiekaisuma īpašības.
Zinātniekiem vēl ir jāpārbauda uz cilvēkiem sava teorija, ka tas izraisa galvassāpes pēc sarkanvīna dzeršanas.
“Mēs beidzot esam nonākuši uz pareizā ceļa, lai izskaidrotu šo tūkstošiem gadu seno noslēpumu. Nākamais solis ir zinātniski pārbaudīt šo teoriju uz cilvēkiem, kuriem ir nosliece uz šāda veida galvassāpēm, tāpēc sekojiet līdzi,” sacīja pētījuma līdzautors profesors Moriss Levins, neirozinātņu eksperts un UCLA Galvassāpju centra direktors.
Alkohola lietošana lielos daudzumos un lielā ātrumā var radīt nopietnas sekas veselībai īstermiņā un ilgtermiņā.
Britu veselības dienests NHS atgādina, ka regulāra vairāk nekā 14 alkohola vienību nedēļā (viena vienība ir 10 g tīra alkohola) lietošana var bojāt aknas un izraisīt citas veselības problēmas, tostarp insultu un sirds slimības. Tas ir apmēram sešas puslitra pudeles vidēji stiprā alus vai apmēram desmit mazas (125 ml) glāzes vīna.
Saskaņā ar vēža izpētes labdarības organizācijas “Cancer Research” datiem alkohols izraisa septiņus dažādus vēža veidus. Krūts vēža gadījumā - aptuveni viena no desmit diagnozēm ir saistīta ar alkohola lietošanu.