Kaitinošās pārtikas kodes: metodes, kā ar tām cīnīties

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Pārtikas kodes un pārtikas kodes kāpurs. Ilustratīvs attēls.
Pārtikas kodes un pārtikas kodes kāpurs. Ilustratīvs attēls. Foto: Tomasz Klejdysz/Shutterstock.com

Ieraugot virtuvē lidināmies kodi vai pamanot, ka kaut kur lien to kāpuri, kāds nezinātājs varētu padomāt, ka šajā virtuvē kārtība un tīrība nav cieņā, bet, ja darīšana nonākusi līdz šim kukainim, tad jāatzīst, ka te nav nekādas saistības ar netīrību un no šo radību parādīšanās nav pasargāts neviens. Tomēr labā ziņa – viņiem nav jākļūst par jūsu regulārajiem īrniekiem.

Šie kukaiņi var uzrasties tad, ja uzglabā graudaugus nenoslēgtos traukos ilgu laiku, bet tikpat labi tie var savairoties, ja no veikala būsi atnesis produktu, kurā šie kāpuri jau ir iedzīvojušies.

Pārtikas jeb miltu kodes nosaukums jau pasaka, kur tās lielākoties mitinās, tomēr pēc parādīšanās tās mēdz iemājot arī kādās spraugās, piemēram, virtuves skapīšu stūros vai pie grīdlīstes. To ir svarīgi zināt brīdī, kad esi izlēmis no lidojošajiem un ložņājošajiem kukaiņiem atbrīvoties.

Sāc ar perēkļa atrašanu

Lai rezultāts būtu paliekošs, ir jāsāk ar kāpuru perēkļa atrašanu. Pārbaudi visas tumšās virtuves vietas – grīdlīstes, skapju iekšējos stūrīšus, maizes kasti un līdzīgas vietas – tās šiem kukaiņiem ir lielā cieņā. Ja tāda vieta ir atrasta, no perēkļa jātiek vaļā. Labs palīgs būs putekļusūcējs. Bet var izlīdzēties arī ar birstīti un atkritumu maisu, parūpējoties, lai tas tiku laicīgi iznests, neļaujot kaitēkļiem izkļūt ārā un atkal kur iedzīvoties.

Pēc tam seko nākamais solis – produktu revīzija. Lai gan pārtikas kodi dēvē arī par miltu kodi, miltu svilni vai graudu kodi, nosaukums ir nedaudz mānīgs, jo šis parazīts var dzīvot ne tikai graudaugos, bet teju jebkurā sausajā pārtikas produktā – pat tējā un brokastu pārslās. Ja kaut vienā paciņā pamani kaut ko līdzīgu smalkam diegam vai zirnekļu tīklam, vari būt 100% drošs, ka konkrētajā iepakojumā ir iemitinājušies kāpuri, kuri pēc īsāka vai ilgāka laika pārvērtīsies par kaitinošajiem, lidojošajiem kukaiņiem. 

Foto: JSep/Shutterstock.com

Tautas metodes

Kad galvenie perēkļi ir iznīcināti un kukaiņu skartie produkti izmesti, var ķerties pie profilaktiskajiem soļiem, lai būtu drošs, ka neviens nepaliks un turpmāk arī vairs neuzradīsies.

Virtuves skapīši un vieta, kurās atradi perēkļus, ir jāizmazgā. Un nevajag nekādus īpašos līdzekļus. Ļoti efektīvs ir visparastākais ziepjūdens. Tikai pirms tam pārliecinies, ka kādā spraugā patiesi neviens parazīts nav palicis, jo citādi arī pēc mazgāšanas tie var ātri vien būt atpakaļ kuplā skaitā.

Arī stiprs etiķūdens palīdzēs. Te gan ņem vērā, ka proporcijām vajadzētu būt aptuveni 1:1 un pēc skapīšu mazgāšanas telpu vajadzētu izvēdināt.

Profilaktiskie pasākumi

Kad no nevēlamajiem īrniekiem ir tikts vaļā, der parūpēties, lai tie neatgriežas. Ko var darīt lietas labā?

Pirmkārt, uzglabāt visus sausos produktus stingros, noslēgtos iepakojumos, piemēram, stikla traukos vai uzglabāšanas kārbās no stingras plastmasas.

Otrkārt, neveidot tik lielus krājumus, kuri stāv mēnešiem ilgi, ja nevari parūpēties par to pārvietošanu augstāk minētajos uzglabāšanas traukos.

Treškārt, pārtikas kodēm netīk lavandas, lauru lapu, tabakas smarža. Šos augus vari šur tur izlikt virtuves skapīšos.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu