Rudens, ziema un uzturs: kas mainās?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Sautējums. Ilustratīvs attēls.
Sautējums. Ilustratīvs attēls. Foto: Angelika Heine/Shutterstock.com

Vai esi novērojis, ka gada aukstajos un tumšajos mēnešos tev gribas ēst citādāku maltīti nekā vasarā? Varbūt ēst gribās biežāk un vairāk? Mūsu ķermeņi ir gudrāki nekā mums šķiet. Bet ir jāatrod balanss, lai siltums un komforts nebeidzas ar nepatīkamu ciparu uz svariem un kādu veselības kaiti.

Aukstais laiks var ietekmēt ēšanas paradumus vairākos veidos, saka ģimenes ārste Zane Zitmane. Pirmkārt, tā ir termoregulācija - ķermenis izmanto enerģiju, lai sasildītos, tāpēc, lai uzturētu normālu ķermeņa temperatūru aukstā laikā, tas var prasīt papildu enerģiju, ko iegūst no pārtikas, īpaši kalorijām bagātiem pārtikas produktiem. 

Cilvēka ķermenis ir gudrs, tas veic automātisku reakciju, palielinot ēstgribu, lai nodrošinātu nepieciešamo enerģiju siltuma uzturēšanai. 

Otrkārt, aukstais laiks veicina vēlmi pēc siltiem, mājīgiem ēdieniem, kas bieži ir bagāti ar kalorijām - tā ir emocionāla bauda, kas rada siltuma un komforta sajūtu. Treškārt, daži no cilvēkiem uz garastāvokļa izmaiņām reaģē, palielinot ēšanas daudzumu.

Kā risināt? Lai saglabātu veselīgu uzturu ziemas laikā, izvairītos no liekā svara un saglabātu labu enerģijas līmeni,

ir svarīgi pievērst uzmanību kvalitatīviem pārtikas produktiem, uzturēt mērenību un sekot veselīga uztura plānam, uzsver ģimenes ārste.

Rudens un ziemas laikā mūsu platuma grādos papildus ieteicams uzņemt D vitamīnu - kaulu veselībai, imunitātei un enerģijai, C vitamīnu - imunitātes stiprināšanai, Omega-3 taukskābes - sirds veselībai, imunitātei un iekaisuma mazināšanai.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu