Nianses, kas jāņem vērā, lai kāpostu tīteņi izdotos izcili

Receptes iedvesmai
Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Kāpostu tīteņi.
Kāpostu tīteņi. Foto: BearFotos/Shutterstock.com

Kāpostu tīteņi ir ēdiens, kas garšo daudziem, bet vien retajam pietiek apņēmības un darba spara to pagatavot pašam. Biežāk priekšroka tiek dota kādai kulinārijas iestādei, kura piedāvā jau gatavus tīteņus, kas tikai jāuzsilda, vai pusgatavus, kas satīti, bet jācep un jāizsautē pašam. Bet kādām detaļām jāpievērš uzmanība, lai nepieļautu kļūdas, kuru dēļ pašam gatavot šo ēdienu vairs negribas? Skaidrojam!

Gards gaļas un rīsu pildījums, kas ietīts sulīgā kāpostu lapā un izsautēts garšīgā mērcē, kas ļauj visām garšām apvienoties, – lūk, šādu rezultātu vēlas katrs, kurš ķēries pie kāpostu tīteņu gatavošanas. Bet ne vienmēr viss izdodas, kā mums gribētos. 

Apkopojām tipiskākās kļūdas, kas tiek pieļautas, gatavojot tīteņus, galarezultātu padarot ne tik izcilu kā kārotos.

Kāposts – jāizvēlas atbilstošs, jāsagatavo pareizi

Izmēram ir nozīme. Kāpostgalva jāizvēlas pietiekami, liela, lai lapās ietilptu pildījums un pietiktu arī brīvas vietas aiztīšanai.

Kāpostu lapas, pirms tajās tin pildījumu, ir jāsagatavo. Tā kā svaigas tās ir stingras, neelastīgas un pildīšanai nepiemērotas, tās ir jāapvāra. Vārīt vari visu kāpostgalvu, ik pēc dažām minūtēm noņemot kāpostgalvas ārējās lapas. Otrs variants – no kāposta nošķīt lapas un tad tās vārīt, taču tas ir riskantāk, jo zaļas tās ir trauslas un var saplīst, atdalot no kāpostgalvas.

Divus no klasiskās metodes atšķirīgus kāposta lapu sagatavošanas veidus apskati šeit:

Kāposta lapas ir tāds krietns klupšanas akmens, jo katru reizi kāposta gatavošanas laiks atšķirsies, ko ietekmē gan kāposta šķirne, gan tā briedums. Bet jāņem vērā, ka pārāk cietas lapas salūzīs, kad pildīsi, bet pārvārītās izšķīdīs tālākā gatavošanas procesā. Tāpēc te atliek vien "piešaut roku".

Kāposta kacens un lapas stingrā daļa – nianse, ko der nepalaist garām. No tās ir jāatbrīvojas, jo traucēs tīt. Ir divi varianti: izgriezt vai izklapēt ar gaļas āmurīti, tādējādi padarot plānāku un elastīgāku.

Maltā gaļa – gaļas izvēlei ir nozīme

Vēl viena kļūda, kas neļauj izbaudīt kāpostu tīteņus, ir sauss pildījums. Par to bieži vien jāuzņemas atbildība gaļas izvēles brīdī.

Liesa, diētiska gaļa tīteņiem nebūs piemērota, jo sutinot kļūst krietni sausāka, ja salīdzinām ar cūkgaļu vai cūkgaļas un liellopa gaļas sajaukumu. Tāpēc, ja vēlies, lai vienīgais, kas tītenī sulīgs, nav kāposts, priekšroku dod cūkgaļai vai liellopa un treknākas cūkgaļas maisījumam.

Kāpostu tīteņu gatavošana.
Kāpostu tīteņu gatavošana. Foto: Simxa/Shutterstock.com

Rīsi – ja tos pievieno, dari pareizi

Vai rīsi pildījumam jānovāra? Jā, jo pretējā gadījumā tie uzsūks visu sulīgumu no gaļas un pildījums kļūs sauss.

Vai rīsi jāizvāra? Nē. Atslēgas vārds tika pieminēts jau iepriekš - jānovāra. Tiem jābūt pusgataviem, lai neizsūktu šķidrumu no gaļas un nepārgatavotos kāpostu tīteņu tālākā apstrādē.

Košums un ekstra sulīgums reizē

Pilnīgot kāpostu tīteņu garšu vari ar dārzeņu pievienošanu pildījumam. Klasika – viegli pasutināti burkāni kopā ar sīpoliem. Ja neesi šo dārzeņu cienītājs, garšas bagātināšanai un krāsas piešķiršanai vari izmantot zaļumus. Izcili iederēsies sasmalcināti pētersīļi.

Garšvielas – ne mazāk svarīgas

Sāls, pipari – par tiem noteikti nedrīkst aizmirst, lai kāpostu tīteņu garša nav vienmuļa, neizteiksmīga. Ja esi gatavs no klasiskām vērtībām atkāpties, noteikti vari eksperimentēt un pievienot kaut ko jaunu, kas atrodams tavā garšvielu plauktiņā, piemēram, sāls vietā izmantot ķiploksāli vai papildināt visu ar kādu šķipsnu paprikas pulvera.

Finiša soļi

Kad pildījums ir satīts kāpostlapās, jāparūpējas par tīteņu sagatavošanu tā, lai var ēst.

Kāpostu tīteņus pirms sautēšanas var apcept, tie iegūs skaistu izskatu un papildu garšu – šī ir iecienītākā metode. Padoms – lai tīteņi netītos vaļā, kad tos cep, liec ar "šuvi" jeb aizlocītās lapas malu uz leju, lai tā apcepas pirmā un neļauj tītenim vērties vaļā.

Veselīgākajā variantā cepšanu izlaiž un tīteņus uzreiz sautē.

Sautēšana ir katras ģimenes gaumes lieta:

  • Var tīteņus sautēt gaļas buljonā, kuram pievieno rīvētu burkānu, sīpolu, garšaugus.
  • Vēl viena versija ir visam augstāk minētajam pievienot tomātu pastu.
  • Un trešais variants – tomātu pastas maisījumu papildināt ar skābo vai saldo krējumu pēc patikas, kas šo mērci padarīs sātīgāku un piesātinātāku.

Sautēšanas laikā jāuzmanās, lai mērce katlā neiztvaiko un apakšējie tīteņi nepiedeg. Mērcei jābūt tik daudz, lai nosegtu visus tīteņus, cik nu katlā salikts.

Ja sutināsi lēni, tad rezultāts būs vislabākais.

Receptes iedvesmai:

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu