Kāda saistība frī kartupeļiem un depresijai?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Frī kartupeļi ar kečupu. Ilustratīvs attēls
Frī kartupeļi ar kečupu. Ilustratīvs attēls Foto: Kanyapak Lim/Shutterstock.com

Frī kartupeļi noteikti ir daudzu cilvēku komforta ēdiens. Lai arī taukaini, miltaini un nereti ar krietnu devu sāls, tie garšo labi un ir iecienītāko ēdienu sarakstā kā lieliem, tā maziem. Tomēr ir pamats uzskatīt, ka šāds ēdiens var negatīvi ietekmēt mentālo veselību.

Ķīnas zinātnieku komanda ir nonākusi pie slēdziena, ka regulāra ceptu ēdienu baudīšana, īpaši ceptu kartupeļu, palielina trauksmes un depresijas risku, ziņo "CNN".

Pētījums atklāja, ka salīdzinājumā ar personām, kas ceptus ēdienus neēd, trauksmes risks pieauga par 12% bet depresijas - 7%.

Šo saistību vairāk novēroja jauniešu, īpaši gados jaunu vīriešu vidū.

Ir zināms, ka cepta pārtika negatīvi ietekmē cilvēku svaru, sirds un asinsvadu veselību un ne tikai. Šie pētījumi ļāvuši vilkt paralēles ne tikai ar fiziskiem veselības rādītājiem, bet ari ar mentāliem.

Tomēr eksperti, kas pēta uzturu, apgalvo, ka rezultāti ir aptuveni un ne vienmēr ir skaidrs, vai cepta pārtika izraisa garīgās veselības problēmas, vai arī cilvēki, kuriem ir depresijas vai trauksmes simptomi, izvēlas savā ēdienkartē iekļaut ceptus ēdienus, lai nomierinātos un iepriecinātu sevi.

Pētījumā tika novērtēti 140 728 cilvēki 11,3 gadu laikā. Izslēdzot dalībniekus, kuriem pirmajos divos gados diagnosticēta depresija, kopumā tika konstatēti 8294 trauksmes gadījumi un 12 735 depresijas gadījumi starp tām personām, kuras patērēja ceptu pārtiku, savukārt īpaši tiem, kas mielojās ar ceptiem kartupeļiem, tika konstatēts, ka depresijas risks pieauga par 2%.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu