Kas vainīgs, ja zupa ātri sabojājas? (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: nblx/shutterstock.com

Izvārīt lielāku zupas katlu, lai to var baudīt vairākas dienas un varētu atpūsties no ēst gatavošanas - ideāli. Bet skāde liela, ja bet tas pēc divām dienām vai pat ātrāk saskābis un ir jāizlej. Ja zini, kas liek zupai ātrāk sabojāties, tad var šīs kļūdas nepieļaut un zupu baudīt ilgāk.

Zupas ir ļoti iecienīts ēdiens, īpaši gada aukstajos mēnešos. Katlu nereti izvēlas tādu lielāku, jo nav noslēpums, ka gardu zupu labprāt ēdam vairākas dienas un dažas no tām, atkārtoti sildot, kļūst vēl gardākas un ar piesātinātāku garšu. Bet, ak to skādi, kad paver katla vāku un sastopies ar faktu, ka zupa ir sabojājusies īsi pēc izvārīšanas. 

Ir vairāki faktori, kuri paātrina zupas sabojāšanos. Zinot iemeslus, no tiem var izvairīties un izvārītā zupa būs svaiga ilgāku laiku - to varēs apēst, nevis izliet.

Nevārīts ūdens

Ja gatavā zupā iemērksi mitru karoti, kuru, piemēram, tikko būsi nomazgājis, tas rada lielu risku, ka katliņa saturs drīz vien var sabojāties. Šķiet, ka uz karotes paliek tikai daži ūdens pilieni, taču pat tie, nonākot zupā, ievērojami samazina tās glabāšanas laiku. Kāds tam ir iemesls, nav zināms, taču fakts paliek fakts, un daudzas mājsaimnieces to apstiprina. Iespējams, vainīgas baktērijas, kas reizumis atrodamas nevārītā ūdenī.

Nepareiza uzglabāšana

Visas sagatavotās maltītes jāuzglabā ledusskapī pareizā temperatūrā. Ja zupu laikus neieliek ledusskapī, tajā sāk attīstīties baktērijas. Laika gaitā to skaits palielinās, tāpat kā atkritumproduktu daudzums, ko tās izvada. Tieši šīs vielas provocē fermentācijas procesus, un zupa saskābst.

Ne pirmā svaiguma produkti

Visbiežāk vainīgi ir dārzeņi, kas nav svaigi. Ja produkts ir nedaudz sabojājies, tas ne vienmēr ir pamanāms. Bet šādos dārzeņos baktērijas jau vairojas. Un, ja zupas pagatavošanai izmanto šādas sastāvdaļas, ēdiena svaigumu ilgi saglabāt nebūs iespējams.

Svaigi zaļumi

Ja izvārītai zupai pievieno svaigus sasmalcinātus garšaugus, piemēram, dilles, zupa ātri saskābs. Ieteikums: svaigos zaļumus ber katrā porcijā atsevišķi, nevis kopējā katlā, - būs ne vien vērtīgāk, bet arī zaļumu svaigums būs vairāk izbaudāms.

Nepietiekams sāls daudzums

Veselīga uztura piekritēji dod priekšroku sāls patēriņa ierobežošanai, kas nav slikti, bet... Ja zupā to ieliek nepietiekoši, tā ātri saskābst. Galu galā sāls ir dabisks konservants, kas novērš baktēriju attīstību. Un, ja traukā tā nav vai ir par maz, šie mikroorganismi vairojas ātrāk, kas noved pie priekšlaicīgas ēdiena bojāšanās.

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu