No blāvi dzeltena līdz koši oranžam: kas ietekmē olu dzeltenumu krāsu un ko tā liecina par uzturvērtību?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Olu dzeltenumi. Ilustratīvs attēls.
Olu dzeltenumi. Ilustratīvs attēls. Foto: Finat/Shutterstock.com

Vai esi ievērojis, cik atšķirīgos toņos mēdz būt olu dzeltenumi? No blāvi dzeltena līdz piesātināti oranžam. Un, jā, tas iespējams pat viena iepakojuma ietvaros.

Atbildes uz jautājumiem, kāpēc atšķiras olu dzeltenumu krāsa, kas olu dzeltenumos vērtīgs un kā atkarībā no krāsas mainās to uzturvērtība, mums palīdzēja rast "Balticovo" komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps kopā ar uzņēmuma vetārstiem un zootehniķiem. 

Par olu dzeltenumiem un to uzturvērtību

Olu dzeltenums ir ļoti vērtīga olas daļa. Dzeltenums aizņem 1/3 daļu no olas. 2/3 – baltums. Vidēja izmēra olas dzeltenuma sastāvs ir aptuveni šāds: 10 grami ūdens, 3 grami proteīna, 6 grami tauku, 0,3 grami minerālu un vitamīnu un 0,125 grami ogļhidrātu. Lielāko daļu tauku veido nepiesātinātās taukskābes, tostarp omega 3 un omega 6 taukskābes.

Dzeltenumā ir tādas organismam nepieciešamas uzturvielas kā cinks, selēns, retinols un tokoferoli. Olu dzeltenumā ir A, D, E, B3, B6 un B12 grupas vitamīni.

A vitamīns vienā olā nodrošina 50% no dienas vēlamās normas.

Olu dzeltenumā esošie B grupas vitamīni ir ļoti svarīgs elements smadzeņu un nervu sistēmas darbībai, arī sirdsdarbībai. Īpaši jāizceļ B4 vitamīns jeb holīns, kas olu dzeltenumā 4 reizes pārsniedz dienas normu. Izpētīts, ka cilvēkiem, kuri uzņem pietiekami daudz holīna, ir labāka atmiņa un asāka domāšana.

D vitamīns ir olas dzeltenumā, un tādēļ bieži vien olas dzeltenumu dēvē arī par saules vitamīna rekordistu, jo simt gramos šī produkta ir 6 µg D vitamīna. D vitamīns cilvēka organismā stiprina kaulus un zobus, kā arī imūnsistēmu. Īpaši svarīgi D vitamīnu uzņemt ziemeļu valstīs, kur reti spīd saule, t. sk. Latvijā.

Kāpēc atšķiras olu dzeltenumu krāsa un ko tas liecina par olu?

Olas dzeltenums galvenokārt atspoguļo vistas ēdienkarti, nevis norāda uz olas uzturvērtību vai vitamīnu daudzumu olās.

Mājas apstākļos, ja vistiņas piebaro ar zāli, burkāniem vai papriku, olu dzeltenums noteikti būs spilgtāk un tumšāk dzeltens, taču tas neietekmē olu uzturvērtību un vitamīnu daudzumu tajās.

Pievienojot kukurūzu, kas nodrošina vistu barību ar dabiskajiem karotinoīdiem (dabiskie pigmenti), olas dzeltenums kļūst intensīvākā krāsā. Ja barībai kukurūza netiek pievienota, tad dzeltenums būs bālāks. Citās valstīs barībai tiek pievienoti mākslīgie beta-karotinoīdi, pateicoties kuriem olu dzeltenumu var iekrāsot spilgti un pat tumši dzeltenā (gandrīz oranžā) tonī, taču tas visbiežāk rada maldīgu priekšstatu par olas veselīgumu.

Iedvesmai gardas receptes ar olām:

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu