Ātrāk, vieglāk, turklāt pie reizes šis ir arī izcils veids, kā izmantot vakar vārītos kartupeļus.
- 1 kg vārītu, saspaidītu vai ar gaļasmašīnu maltu kartupeļu;
- 1 l ūdens;
- Kviešu miltus pēc nepieciešamības;
- Šķipsnu sāls.
Vārītus kartupeļus samīca vai samaļ gaļas mašīnā, iegūstot viendabīgu masu.
Kartupeļu masai pielej ūdeni, šķipsnu sāls, pakāpēniski piejauc miltus pēc nepieciešamības un lēnām mīca gatavu mīklu, kurai jābūt nedaudz stingrākai par pīrāgu mīklu.
Lai pagatavotu virteņu pildījumu, sagriež žāvētu gaļu, sīpolus, piešauj sāli un piparus. Baiba pildījuma masai liek klāt arī biezpienu. Sastāvdaļu proporcijas katrs var varēt pēc patikšanas – kadam garšo, ja pildījumā ir vairāk gaļas, citam tīk vairāk biezpiena. Pildījumam var pievienot arī kapātus zaļumus.
Gatavo mērci, ar ko pasniegt virteņus. Kubiņos sagriež un ar sīpoliem uz pannas sacep žāvētu gaļu, kurai piešauj pāris karotes skābā krējuma un pavisam nedaudz miltu - ietumēšanai.
No gatavas mīklas gatavo pīrādziņus, cieši aizspiežot maliņas, un liek uz miltiem apkaisītas paplātes vai dēlīša. Virteņus var formēt gan ar rokām, gan, izspiežot ar vēlamā lieluma glāzi vai krūzīti – gluži kā speķa pīrāgus.
Kad ciemiņi sanākuši, laiž virteņus lielā katlā ar verdošu sālītu ūdeni un aptuveni 5 minūtes gaida, kad tie uzpeldēs. Kad virteņi uzpeldējuši un pagozējušies pa ūdens virsmu, ar šūmkaroti tos izmakšķerē un saliek bļodā, ko tūliņ ceļ galdā, kamēr vēl virteņi silti.
Ēd ar mērcīti un skābo krējumu.
Virteņus gatavoja: Rūta Beirote, Baiba Aizupe un Memmīte.