Virteņi – piemirsts senču ēdiens: latviešu lielpelmeņu meistarklase (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: r

Virteņi ir ļoti sens, bet mūdienās piemirsts latviešu tradicionālās virtuves ēdiens, kas visbiežāk ticis gatavots Lietuvas pierobežas rajonos Zemgalē. Virteņiem ir līdzība gan ar pelmeņiem, gan ar Lietuvā populārajiem cepelīniem, jo viena no mīklas sastāvdaļām ir kartupeļi.

Savas dzimtas recepti Rūtai Beirotei, ko zinām kā “Zutiņu” saimnieci un televīzijas šova “Īstās latvju saimnieces” dalībnieci, atklājusi Baiba Aizupe kopā ar savu Memmīti. Dzīvojot Budbergas pusē (leišu pierobežā netālu no Bauskas), ģimenē šis ēdiens ticis bieži gatavots.

Foto: Privātais arhīvs

Ar ko īpaša virteņu mīkla?

Virteņu pagatavošanas un pildījuma “mode” atgādina cepelīnus. Garšas ziņā tie ir tuvāki pelmeņiem, bet krietni lielāki pēc izmēra. Memmīte stāsta, ka

kartupeļus mīklai jāpievieno, lai tā būtu mīkstāka un garšīgāka - ne tik gumijota.

Garšas ziņā virteņu mīkla patiešām ir mīksta un vijīga. Kaut gan tā ir vismaz uz pusi biezāka nekā tradicionālā pelmeņu mīkla, tomēr nav stingra vai cieta.

Laikam jau tieši virteņu mīkla ir seno saimnieču noslēpums, jo plānus pelmeņus pagatavot lielai saimei ir laikietilpīgi un sarežģīti.

Ja pelmeņu mīkla obligāti ir jāizrullē plāna, tad virteņus var gatavot līdzīgi kā pīrādziņus, izrullējot biezākā kārtā vai pat iztikt bez rullēšanas, mīklu izspaidot plaukstā un vidū ieliekot pildījumu.

Ātrāk, vieglāk, turklāt pie reizes šis ir arī izcils veids, kā izmantot vakar vārītos kartupeļus.

Kā pagatavot virteņus

Mīklai vajag:

  • 1 kg vārītu, saspaidītu vai ar gaļasmašīnu maltu kartupeļu;
  • 1 l ūdens;
  • Kviešu miltus pēc nepieciešamības;
  • Šķipsnu sāls.

Vārītus kartupeļus samīca vai samaļ gaļas mašīnā, iegūstot viendabīgu masu.

Foto: Privātais arhīvs

Kartupeļu masai pielej ūdeni, šķipsnu sāls, pakāpēniski piejauc miltus pēc nepieciešamības un lēnām mīca gatavu mīklu, kurai jābūt nedaudz stingrākai par pīrāgu mīklu.

Lai pagatavotu virteņu pildījumu, sagriež žāvētu gaļu, sīpolus, piešauj sāli un piparus. Baiba pildījuma masai liek klāt arī biezpienu. Sastāvdaļu proporcijas katrs var varēt pēc patikšanas – kadam garšo, ja pildījumā ir vairāk gaļas, citam tīk vairāk biezpiena. Pildījumam var pievienot arī kapātus zaļumus.

Gatavo mērci, ar ko pasniegt virteņus. Kubiņos sagriež un ar sīpoliem uz pannas sacep žāvētu gaļu, kurai piešauj pāris karotes skābā krējuma un pavisam nedaudz miltu - ietumēšanai.

No gatavas mīklas gatavo pīrādziņus, cieši aizspiežot maliņas, un liek uz miltiem apkaisītas paplātes vai dēlīša. Virteņus var formēt gan ar rokām, gan, izspiežot ar vēlamā lieluma glāzi vai krūzīti – gluži kā speķa pīrāgus.

Foto: Privātais arhīvs

Kad ciemiņi sanākuši, laiž virteņus lielā katlā ar verdošu sālītu ūdeni un aptuveni 5 minūtes gaida, kad tie uzpeldēs. Kad virteņi uzpeldējuši un pagozējušies pa ūdens virsmu, ar šūmkaroti tos izmakšķerē un saliek bļodā, ko tūliņ ceļ galdā, kamēr vēl virteņi silti.

Foto: Privātais arhīvs

Ēd ar mērcīti un skābo krējumu.

Foto: Privātais arhīvs

Veseli ēduši!

Virteņus gatavoja: Rūta Beirote, Baiba Aizupe un Memmīte.

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu