Ēst mazāk, kustēties vairāk: kā nezaudēt vēlmi turpināt apņemšanos?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: xalien/shutterstock.com

Kā jaunajā 2023. gadā pievērsties veselīgam dzīvesveidam un kā  apņemšanos neaizmirst jau pēc pāris nedēļām?

Padomos dalījās ārsts psihoterapeits Artūrs Miksons, sertificēta uztura speciāliste Tatjana Tepo un fitnesa treneris Kaspars Ozoliņš.

Kā nezaudēt vēlmi turpināt apņemšanos?

Par to, kā turpināt pildīt apņemšanos ilgāk par pāris nedēļām, un par ieteikumiem psihoemocionālās veselības uzlabošanai stāsta ārsts psihoterapeits Artūrs Miksons.

1. Sāc ar sevis pieņemšanu

Lai ceļš uz veselīgu dzīvesveidu būtu veiksmīgs, jāsāk ar sevis pieņemšanu un attiecībām ar savu ķermeni. Ja jau kopš agras jaunības ir sajūta, ka vienmēr esi bijis par tievu vai par resnu, ir normāli, ka vēlies svaru palielināt vai samazināt pēc iespējas ātrāk. Ja svaru zaudēsi ļoti strauji, dzīves paradumi un tas, kā uztver savu ķermeni, tik ātri nepagūs izmainīties, tādēļ svars var atgriezties. Par to kopā ar citiem ārstiem un speciālistiem stāstām svara samazināšanas programmā “Dzīvo vieglāk”, kur nodarbību laikā vari uzzināt gan par motivācijas atrašanu, gan par emocijām, emocionālo ēšanu, atbildības uzņemšanos un citām tēmām, lai tev būtu iespēja uzsākt un izveidot jaunus ieradumus.

2. Atvadies no nereālistiskām ekspektācijām

Bieži vien savas ekspektācijas saistībā ar svaru un veselīgu dzīvesveidu balstām uz kādu redzētu piemēru, piemēram, sociālajos tīklos. Taču svarīgi ņemt vērā katra cilvēka ķermeņa uzbūves un funkcijas īpatnības, dzīves un finansiālos apstākļus, stresa noturību un citus faktorus. Ne visiem ceļš uz veselīgu dzīvesveidu un svara zaudēšanu būs vienāds.

3. Dod sev laiku

Stingri paradumi reti kad izveidojas vienas dienas vai pat viena mēneša laikā. Taču tas noteikti ir iespējams divu, trīs un vairāk mēnešu laikā. Veselīgi ieradumi laika gaitā kļūst par neapzinātu ikdienas dzīves sastāvdaļu, kas vairs nerada lieku diskomfortu. Maģiskā līdzekļa vai tabletītes nav, tādēļ, lai sasniegtu mērķi un turpinātu savu apņemšanos, soli pa solim jāveic nelielas izmaiņas, līdz tās kļūst par jau neapzinātu ieradumu – līdzīgi kā ātrumu pārslēgšana pie auto stūres.

Veselīgs uzturs – vai tiešām tik vienkārši?

Par to, kā ikdienas uzturu pakāpeniski padarīt veselīgāku un sabalansētāku, stāsta sertificēta uztura speciāliste Tatjana Tepo:

1. Nedomā par to, ko samazināt, bet gan – kā papildināt

Bieži mēdzam fokusēties uz to, cik lieko kilogramu vēl vēlamies zaudēt, ko ēst mazāk un ko neēst nemaz. Nākamajā gadā iesakām izmēģināt pretējo – nenosaki sev aizliegumus, bet gan papildini maltīti ar vērtīgiem produktiem. Padomā par to, kādi dārzeņi un augļi, kādi olbaltumvielu un ogļhidrātu produkti varētu ēdienreizi padarīt sabalansētāku.

2. Vairāk neapstrādātu produktu, mazāk pārstrādātu produktu

Čipsu un cepumu vietā izvēlies vairāk neapstrādātu produktu – augļus, dārzeņus, riekstus un citus, kuru uzturvērtība būs augstāka. Sabalansētā ēdienkartē ietilpst arī pa kādam našķim. Vēlamies, lai lielākā daļa ikdienas produktu sniegtu organismam nepieciešamo, un tad ik pa laikam ir pat ieteicams sevi palutināt ar kādu saldumu.

3. Nesarežģī

Veselīgi produkti un ēdienreizes nav tik sarežģītas, kā izklausās. Lai pagatavotu ko veselīgu, ne vienmēr stundām ilgi jāstāv pie plīts. Ietaupi laiku, vienu vai divas reizes nedēļā sagatavojot ēdienu vairākām dienām uz priekšu, un nebaidies izmantot, piemēram, saldētus dārzeņus, kas jau gandrīz gatavi lietošanai. Arī tie satur tos pašus vitamīnus un minerālvielas kā svaigi produkti.

Kā ieviest fiziskās aktivitātes savā ikdienā?

Ne katram fiziskās aktivitātes iet pie sirds. Par to, kā kustību tomēr ieviest savā ikdienā, stāsta fitnesa treneris Kaspars Ozoliņš:

1. Izvēlies fizisko aktivitāti, kas tev patīk

Svarīgi izvēlēties tādu fizisko aktivitāti, kas pašam sagādā prieku, un kuru vari izbaudīt. Jautāsi – bet ko darīt, ja šķiet, ka nepatīk nekas? Izmēģini visu! Tas var būt treniņš sporta zālē vai jogas nodarbība, taču tikpat labi vari doties pastaigā.

2. Sāc pakāpeniski

Ja iepriekš neesi aktīvi nodarbojies ar sportu, iesākt jauno gadu ar pieciem treniņiem nedēļā varētu būt sarežģīti. Nesteidzies – sāc savu ceļu uz kustību pakāpeniski! Ja tev tā ir vieglāk, sāc ar diviem vai trīs pusstundu gariem treniņiem nedēļā. Ar laiku varēsi palielināt regularitāti un intensitāti.

3. Sēdi mazāk, kusties vairāk

Centies ieviest nelielas kustības arī starp treniņiem un dienās, kad treniņi nav plānoti. Kādu nelielu 10 minūšu pastaigu ieplāno arī pēc vai starp ēdienreizēm. Kustība svarīga ne tikai treniņa laikā, bet visas dienas garumā.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu