Kuņģis neprot saskaitīt kotletes un mandarīnus: ieturi pauzes starp svētku gardumiem

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Julia Mikhaylova/Shutterstock.com

Vien retajam ir sveša tā sajūta, kad pēc svētku maltītes gribas atkrist kādā ērtākā mēbelē, pakunkstēt no tā, cik pilns vēders, un, iespējams, pat atpogāt kādu bikšu pogu. Jau pavisam drīz - Ziemassvētki. Būsim prātīgi ēdāji! 

Decembris ir laiks, kad garšīgi kārdinājumi ir ik uz soļa - piparkūkas un mandarīni teju katrā vietā, kur iegriežamies. Te darba balle, te bērnu Ziemassvētku eglītes, kur arī vieni gardumi seko otram, un kulminācija - svētku vakars, kad galds nereti uzklāts tāds, ka varētu pabarot vienas ģimenes vietā veselas trīs.

Mammas kotletes, omes štovētie kāposti, pa vidu goda vietā cepetis, arī zirņu bļodiņa parasti netiek aizmirsta. Lai arī nav tie tradicionālākie ēdieni, bet arī daudzās mājās bez kāda rasola vai siļķes kažokā neiztikt. Acis zib uz visām pusēm, un roka stiepjas pēc katra garduma - te mutē kotlete ar kartupeļiem un kāpostiem, te roka jau pie piparkūkām, pa virsu uzkožam mandarīnu, un neilgi pēc tam uz šķīvja jau branga porcija salātu un kādas uzkodas.

Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" atklāja, ka mūsu kuņģi nav pārāk prasmīgi skaitīšanā, kas arī ir kā pamats tam, ka svētkos nereti pārēdamies. 

Speciāliste iesaka netaisīt "ēdienu diskotēku", ar nelielu pārtraukumu vēderā liekot dažādus ēdienus.  

"Kamēr mēs mainām garšas, vienmēr varēsim apēst vairāk: mūsu kuņģis ir absolūti nespējīgs matemātikā un neprot saskaitīt, vai apēdām divas vai trīs kotletes un cik mandarīnu uzripoja pa virsu.

Ja ēdam omes vakariņas, tad ēdam tikai tās, un mandarīnus uzēdīsim pēc pāris stundām. Šādā veidā apēdīsim mazāk un labāk sajutīsim sātu," skaidro Guna Bīlande.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu