Šķelto zirnīšu lāsts - vāri divas dienas un nekā. Gatavotāju pieredzes stāsti - neveiksmes un ieteikumi (5)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: David Pimborough/Shutterstock.com

Iedomājies - tu jau vairākas dienas sapņo par pasakaini tumīgu šķelto zirnīšu biezputru, kuru pasniedz ar saceptu cauraudzīti un krietnu devu sīpolu, bet glāzē ieliets maigs kefīrs. Īsts sapnis tiem, kas to reiz baudījuši un ir vienkāršu latviešu ēdienu cienītāji.

Un tad pienāk tā diena, kad veikalā esi ieraudzījis zirņu paciņu un saproti: jā, šim ēdienam  jātop!

Paķerti pirmie zirņi, kas trāpījušies pa rokai, - jo zirnis ir un paliek zirnis, vai ne?

Atceries mammas un vecmāmiņas padomus - zirņus kaut vai nedaudz nomērcē, noskalo un liec vārīties bez sāls. Vienkārši. 

Un tad vāri stundu... vāri divas... vāri trīs... un top skaidrs, ka kaut kas nav lāgā. Vai pēkšņi neproti vārīt zirņus, kuri līdz šim izdevušies bez jokiem? Varbūt gāze plītī palikusi par švaku vai ūdens ne tāds kā vajag?

Ar sīpoliem saceptā gaļa paliek notiesāšanai ar citiem ēdieniem, un plānoto vakariņu vietā - alternatīva un vilšanās sajūta. 

Sociālā tīkla "Facebook" gatavotāju domubiedru grupā "Garšīgas receptes" saimnieki un saimnieces dalījušies ar saviem pieredzes stāstiem un padomiem, ko viņi dara, kas līdz šim ļāvis zirņus izvārīt ātri, gardi un bez raizēm.

Jāsaka gan tā - cik gatavotāju, tik dažādu metožu un ieteikumu. 

Daļa stingri turas pie viedokļa, ka zirņi nekādā gadījumā nav jāmērcē un tie izvārās ļoti ātri, piebilstot, ka sāli pievieno gatavošanas beigās.

Cita grupiņa mērcē visus pākšaugus, sakot, ka tā ēdiens ātrāk gatavs. 

Kādi apvienojas viedoklī, ka zirņi kļūst mīkstāki ātrāk tad, ja vārot tiem pievieno šķipsniņu sodas. 

Vaicājām z/s "Kotiņi" - kas tad īsti ir vainas šādiem zirņiem. Atbilde bija ļoti lakoniska: "Ir vairākas dzelteno zirņu un pelēko zirņu šķirnes, līdz ar to arī pagatavošana var būt atšķirīga."

Domubiedru grupas dalībnieku pieredze ar zirņu vārīšanu, par spīti tam, ka tas darīts ne reizi vien, arī mēdz atšķirties. Vienā reizē izdodas - citā nekā. 

Gudram tapt te grūti, varam izvirzīt tikai minējumus, kāpēc zirņi ilgi vārās.

Skaidrs, ka vienprātības un pareizās atbildes nav, tāpēc labākais risinājums - atrast ražotāju, kas nav pievīlis, un izmantot to savu metodi, kas ļauj allaž baudīt visgardāko zirņu biezputru!

Ieteikums: ja zirņi nekādi negrib tapt pavisam mīksti - blenderis var būt risinājums.

Ja tev ir sava perfektā metode, neturi sveci zem pūra - dalies ar padomiem komentāros!

Iedvesmai:

Komentāri (5)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu