Trīs padomi, kā ietaupīt ūdeni, darbojoties virtuvē

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Warut Chinsai/Shutterstock.com

Ietaupīt - šogad daudzās mājsaimniecībās aktuālāks vārds kā jelkad. Un to patiesi var, sākot ar pavisam mazām darbībām, nedaudz pamainot, piekoriģējot savus ikdienas paradumus. Šoreiz par ūdens taupības variantiem virtuvē. 

Grūti iztēloties virtuvi pilsētā bez izlietnes un krāna ar tekošu ūdeni. Nav jānes no akas, atsevišķi jālej kādos traukos, jāsilda. Viss vienkārši - atver krānu un ir. Forši, jā, bet tas viss prasa mūsu līdzekļus, kuru varam ietaupīt, ja, atverot ūdens krānu, zinām - kāpēc un kā taupīgāk.

Izmanto vai atjauno aeratoru

Pirmais, ko varam darīt, - izmantot palīglīdzekli, ko ievietot krānā - aeratoru. Šis mazais rīks, ko uzstāda jaucējkrānā, sadala ūdens strūklu mazākās strūklās un papildina to ar gaisu, tādējādi samazinot ūdens daudzumu, kas aiztek. 

Kāds teiks - mēs par taupīšanu runājam, bet kaut kas jāpērk. Taisnības labad jāpiebilst, ka lētākie aeratori maksā pat zem viena eiro un kalpo samērā ilgi. 

Mazāk tekoša ūdens

Jā. Atvērtu krānu der biežāk aizvērt, darot visdažādākās lietas virtuvē.

Mazgājot traukus: tā vietā, lai katru saziepētu un noskalotu, kamēr ūdens tek, tu vari tos sašķirot, noskalot, aizvērt ūdens plūsmu, saziepēt un tad skalot. 

Mazgājot produktus: tev noteikti virtuvē ir kāda palielāka bļoda. Ja zini, ka produkts jāmazgā rūpīgi, dari to vispirms bļodā, kurā ieliets nedaudz ūdens, un pēc tam zem tekoša ūdens tikai noskalo.

Vāri tik, cik nepieciešams

Te nu divi ieguvumi vienlaicīgi - ietaupīsi kā ūdeni, tā elektroenerģiju vai gāzi (atkarībā, ko izmanto). Kāpēc liet tējkannu pilnu, ja tēju apliesi tikai vienā krūzītē? Kāpēc liet pilnu 5l katlu ar ūdeni, ja vārīsi tikai vienu griķu rīsu paciņu un pārējo pēc tam vienkārši izliesi? 

Trauku mazgājamā mašīna

Šo nesauksim par ieteikumu, bet vielu pārdomām. Trauku mazgājamā mašīna ir lielisks palīgs. Jā, tērē gan ūdeni, gan elektrību, bet, ja esi kuplā ģimenē un trauki jāmazgā no rīta līdz vakaram, šī ierīce būtu ieguldījums, kas ar laiku atmaksātos. Protams, ar  nosacījumu, ka to lieto atbilstoši un iegādājies energoefektīvu. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu