Plusi un mīnusi: ko der zināt, ja plāno iegādāties indukcijas plīti (3)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: ersin ergin/Shutterstock.com

Gāzes plīts, elektriskā plīts, indukcijas plīts - ir no kā izvēlēties, vai ne? Arvien vairāk cilvēki atsakās no gāzes plītīm par labu elektriskajām vai indukcijas plīts virsmām. Iemesli, kāpēc to darīt, atšķiras. Bet, ja nevari izlemt par labu elektriskajai vai indukcijas, pirms iegādes izsver ieguvumus un trūkumus.

Ar ko atšķiras elektriskās plīts virsma no indukcijas?

Elektriskās plīts noslēpums ir sildelementi, kuri ar strāvas palīdzību sakarst un tālāk jau nodod siltumu pannām un katliem, kuros tad tiek gatavots ēdiens. Agrāk katlus lika uzreiz virsū šiem sildelementiem, tagad vairāk tiek lietotas modernās virsmas ar rūdītā stikla virsmu un karstums iet cauri tai.

Indukcijas plīts virsmā nav tā sauktā sildelementa. To aizstāj spole ar magnētisko lauku, kas rada virpuļstrāvu traukā.

Tādējādi var atšķirt divas šādas krāsns raksturīgās iezīmes: sildelementa neesamība un siltuma rašanās tieši uz metāla traukiem. Tam ir gan plusi, gan mīnusi. 

Ieguvumi, lietojot indukcijas plīti

Ja pati plīts virsma nekļūst karsta, tātad:

  • Uz virsmas nekas nevar piedegt;
  • Mazāk izplatās tauki;
  • Grūtāk gūt apdegumus.

Vēl viens ieguvums ir tas, ka magnētiskais lauks ātri sakarsē trauku, tāpēc nebūs ilgi jāgaida, līdz katliņā uzvārās ūdens vai pannā sakarst eļļa.

Arī rēķins par elektroenerģijas patēriņu būs iepriecinošāks, nekā izmantojot vecāka ražojuma elektrisko plīti.

Indukcijas plīts lielākie trūkumi

Viens no lielākajiem šīs plīts trūkumiem ir tas, ka nepieciešami īpaši trauki. Derēs tikai tie, kuriem ir magnetizējama materiāla dibens. Iegādājoties jaunas pannas un katlus, jāmeklē atbilstošā ikona, bet vecos vari pārbaudīt, izmantojot magnētiņu - ja tas pievelk, tad tas sakarsīs arī uz indukcijas virsmas.

Trauku kvalitāte ir svarīga, jo tie, kas būs ar plānākiem dibeniem, ļoti iespējams, ātri deformēsies un nebūs lietojami.

Neiesaka arī izmantot metāla rīkus, jo tie var strauji sakarst un, neapdomīgi paņemot rokā, iespējams gūt nepatīkamus apdegumus.

Raksts tapis sadarbībā ar PTA.

Komentāri (3)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu