Ēdiens un stress: produkti, no kuriem ieteicams izvairīties

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: ARENA Creative/Shutterstock.com

"Apēst" stresu nav ieteicami un veselīgi, bet sevis nomierināšanai lietā vēl likt kafijas jūras, alkohola straumes, čipsus, fast food un citus ašos našķus nav laba izvēle ne vien tāpēc, ka tie nav veselīgi, bet arī tādēļ, ka stress nemazināsies, bet gan tieši otrādi.

Stresa mazināšana ar ēdiena palīdzību ir milzīga mūsdienu problēma. Tomēr, mēģinot aizdzīt stresu, jo īpaši ar treknu pārtiku, mēs ne tikai varam tikt pie kāda lieka kilograma, bet arī veicinām stresa hormona ražošanu, vēsta Postimees.

Kādi pārtikas produkti veicina papildu stresu?

Tātad, ja tev jau ir nosliece uz stresa apēšanu, noteikti vajadzētu vismaz ierobežot šādus pārtikas produktus:

  • alkohols – tas paaugstina kortizola līmeni un izvada no organisma magniju, kas palīdz uzturēt labā līmenī stresa noturību;
  • kafija, tēja, enerģijas dzērieni un citi kofeīnu saturoši dzērieni – tie stimulē kortizola, adrenalīna un citu "nedraudzīgu" hormonu sintēzi. Rezultātā rodas hronisks stress, ko uztur kofeīna lietošana, kā arī tiek kavēta vairogdziedzera un imūnsistēmas darbība;
  • ātrās uzkodas, čipsi un citi līdzīgie produkti;
  • rafinēta pārtika - saldumi, cukurs, konditorejas izstrādājumi utt.;
  • rūpnieciski kūpinājumi - desas, desiņas, pusfabrikāti.

Kādi pārtikas produkti der stresa apstākļos?

Stresa situācijā mūsu organisms var vairāk iztērēt magniju, B vitamīnus, C vitamīnu, olbaltumvielas, tāpēc svarīgi uzturā iekļaut ar šīm vielām bagātus pārtikas produktus. Ēd olas, piena produktus, pākšaugus, jūras veltes, zivis, mājputnu gaļu, subproduktus.

Neaizmirsti par dārzeņiem un augļiem. Tāpat, kad vien iespējams, mēģini vairāk kustēties, pietiekami gulēt, meditēt un dozēt informācijas plūsmu, īpaši negatīvu, savā ikdienā.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu