Kad gaisīgas kūkas un kēksiņu vietā plakani plāceņi: izplatītāko kļūdu apkopojums

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Chema Grenda/Shutterstock.com

Sarūpēti produkti, atrasta recepte, ieguldīts laiks un darbs, bet garda biskvīta vai kēksiņu vietā tāds čuš vien sanācis? Iespējams, esi pieļāvis kādu no populārām kļūdām, kuras nezināšanas dēļ gadās daudziem. 

1. Saputot un iemaisīt nav viens un tas pats

Parasti saputo cukuru ar sviestu, cukuru ar olām, olbaltumvielas ar sāli. Šīs darbības mērķis ir apvienot sastāvdaļas un piepildīt tās ar gaisu, lai iegūtu viendabīgu masu vai gaiši baltas putas. Pievienojot mīklai miltus, tos vairumā gadījumu vajag tikai viegli maisīt, lai neveidotos kunkuļi. Bet, ja sajauc miltus ar tādu pašu intensitāti kā olas, tad viss gaiss izplūdīs no masas un rezultāts izrādīsies blīvs.

Foto: Sincerely Media/Unsplash.com

Der gan likt aiz auss, ka ir iespējami arī izņēmumi, tāpēc der rūpīgi izpētīt receptes.

2. Patvaļīga produktu aizstāšana

Ja esi profesionālis un zini, kā mīklās "uzvedas" dažādi produkti, un esi par savām spējām pilnībā drošs - lai notiek. Tomēr bieži vien tā nav.

Parasti, ja receptē var aizstāt vienu vai vairākas sastāvdaļas, autors veic attiecīgu piezīmi. Ja tādas nav, tad stingri ievēro rakstīto. Mīklas struktūra un līdz ar to arī cepšanas rezultāts ir tieši atkarīgs no tā, vai tiek likts sviests, gī vai margarīns. Arī pūdercukurs un cukurs nav savstarpēji aizstājami, tāpat kā cepamais pulveris un soda (ar atsevišķiem izņēmumiem). Ja izlēmi riskēt - rēķinies, ka var paveikties, bet rezultāts var arī atšķirties no iecerētā.

3. Ar beigušos derīguma termiņu vai nepareizi uzglabātas sodas un cepamā pulvera izmantošana

Šo sastāvdaļu kvalitāte tieši nosaka, vai mīkla pacelsies vai ne, vai tā būs blīva vai irdena. Ja produkti tika uzglabāti nenoslēgtā iepakojumā, nepareizā temperatūrā vai tajos ir iekļuvis mitrums, ir vērts iegādāties jaunus. Soda nav tik dārga, lai uz to ietaupītu, tādējādi upurējot turpmākās cepšanas kvalitāti.

4. Receptes soļu ignorēšana

Kad runa ir par konditorejas izstrādājumiem, svarīga ir katra detaļa.  Ja rakstīts, ka olas ar cukuru jākuļ piecas minūtes, tad tieši tik daudz laika vajadzētu veltīt šai procedūrai. Tas pats attiecas uz mīklas mīcīšanu. Ja šefpavārs teica, ka vēlamo tekstūru varēs iegūt tikai pēc 10 minūtēm, neesi slinks. Jebkuram apstrādes veidam ir pamatots iemesls. Atkāpjoties no tā, tu riskē sabojāt savus našķus.

5. Darīt "uz aci"

Augstas raudzes profesionāļi savās receptēs visu norāda gramos. Īpaši tad, ja runājam par konditoreju. Kāpēc? Jo tā nepieļauj aptuvenības. Pat miltu daudzums, ko ieberam 2 vienādās glāzēs, atšķiras - kaut nedaudz, bet tomēr.

Foto: Morgane Perraud/Unsplash.com

Protams, var "piešaut" roku un, cepot vienu un to pašu kūku vai kēksiņus, izmantot sev ierastos mērtraukus, bet, ja esi nolēmis izcept ko nebijušu, - svari! Tiem jābūt pie rokas.

6. Aukstas sastāvdaļas

Dažās receptēs patiesi ir nepieciešamas sastāvdaļas, kuras tikko izņemtas no ledusskapja. Piemēram, lai pagatavotu Napoleonu, nepieciešams auksts sviests. Vai arī, lai sakultu putukrējumu, saldajam krējumam jābūt aukstam. Tomēr lielākās daļas miltu izstrādājumu pagatavošanai joprojām ir vajadzīgas istabas temperatūras sastāvdaļas, pretējā gadījumā mīkla "sabruks", pirms tā uzsils cepeškrāsnī.

7. Cepeškrāsns

Tev jābūt drošam par uzstādīto temperatūru krāsnī un jāzina savas cepeškrāsns īpašības. Ja neesi drošs, izmanto īpašos termometrus, kurus var ievietot krāsns iekšpusē. 

Vēl viena būtiska kļūda - durtiņu virināšana. Pacietība ir laba lieta. Lai cik ļoti gribas pavērt spraudziņu un palūkoties, kā izskatās tavs veikums - pagaidi! Nevajag durvis vērt vaļā, pirms pagājušas 3/4 no kopējā nepieciešamā gatavošanas laika. Krāsnī temperatūra mainās neticami ātri - siltums strauji no tās iziet, bet atpakaļ iepriekšējo temperatūru tik ātri iegūt neizdodas. Temperatūras maiņas būtiski var ietekmēt galarezultātu, jo īpaši, ja runājam par cimperlīgajiem bezē izstrādājumiem. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu