Košums zupas katlā: kā boršču saglabāt izteiksmīgā krāsā? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Jukov studio/Shutterstock.com

Kad vārām boršču, gribas, lai ne vien garša izcila, bet zupa "ēdama arī ar acīm" - koša, glītiem gabaliem. Skaistās krāsas saglabāšana nav nekas sarežģīts, tomēr, lai zupa nekļūtu bāla vai nesimpātiski brūna, der šo to zināt.

Bagātīga zupas garša un aromāts sagādā lielu baudu ēšanas laikā. Tomēr dažām mājsaimniecēm borščs vārīšanas laikā kļūst oranžs, brūns un tumšā ķiršu krāsa kaut kur izgaist. Kāpēc tā?

Ir metodes, kā zupai piešķirt skaisto piesātināti sarkano toni.

Pievieno skābumu

Boršča krāsa lielā mērā ir atkarīga no bietēm: izvēlieties saknes, kuras ir piesātināti tumšā krāsā. Neliec tās zupā pārāk agri un vāri apmēram 10-15 minūtes. Lai saglabātu krāsu, borščam jāpievieno arī kas skābs. Piemēram:

  • tomātu pasta - to pievieno bietēm, kuras sautē pannā atsevišķi no citiem dārzeņiem;
  • vīna vai ābolu sidra etiķis - pirms apcepšanas ar to apslaka bietes, bet būtiski ir nepārspīlēt;
  • citronu sula ir piemērota tiem, kam nepatīk etiķis; sautēšanas sākumā pievieno nelielu daudzumu.

Cepot bietes, lai tās saglabātu krāsu, vēl var pievienot 1-2 ēd. k. cukura. Šo dārzeni borščā liek pēdējo, pretējā gadījumā gatavošanas procesā tas ietekmēs kartupeļu un kāpostu krāsu.

Metodes, kā vēl boršču saglabāt skaistā tonī

Ne visiem patīk cepti dārzeņi, kurus pēc tam pievieno ēdienam. Šajā gadījumā boršču var pagatavot bordo arī bez šī procesa:

1. variants: Izņem no sagatavotā buljona gatavo gaļu un iemērc tur nomizotas bietes. Katlā liek arī pārējos dārzeņus un vāra. Pēc 15 minūtēm izņem bietes. Pagaida, līdz zupā visi pārējie produkti būs gatavi, tad pievieno jau sarīvētas bietes.

2. variants: Vāri dārzeņus ar mizu. Lai to izdarītu, vispirms nomazgā rūpīgi bietes un pēc tam ievieto tās katliņā uz stundu. Nesāli ūdeni, pretējā gadījumā tās kļūs cietas. Tad sarīvē, ievieto jau teju gatavā borščā un pavāri kopā ar pārējiem produktiem 2 minūtes.

3. variants: Notīri bietes. Sarīvē tās termiski neapstrādātas. Liec metāla traukā un pārlej ar karstu ūdeni. Tad sāc gatavot boršču un, kad teju gatavs, pievieno bietes un visu kopā pavāri vēl 5 minūtes.

Iespējas ir vairākas, atliek izvēlēties to īsto, lai zupa gan garšotu, gan izskatītos kā kārojas. Ja ar pirmo reizi neizdodas - nenokar degunu un mēģini vēl, līdz atrodi labākos produktus un sev piemērotāko gatavošanas procesu.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu