Pavārs atklāj ēdnīcu šniceles noslēpumus un autentisku recepti (4)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Vai esi kādreiz aizdomājies, ar ko tad īsti šnicele atšķiras no kotletes? Vai tiešām tikai ar formu? Andis Zvejsalnieks, kurš, kā pats smej, “padomijas” ēdnīcās šniceles cepis tūkstošiem, skaidro, ka šnicele no kotletes atšķiras ne vien pēc formas, bet arī pēc izmēra un sastāva. Starp citu, sliktās ēdnīcās šnicelei bijis otrais nosaukums - pazole.

“Ir divu veidu šniceles - maltās gaļas un klapētās. Pamatā īsto Vīnes šniceli gatavo no plāni izklapētas gaļiņas, apmērcētas olā un izvārtītas rīvmaizē. Kotletes cep no rupji maltas vai smalki kapātas gaļas, bet

maltās gaļas šnicelei, kura savulaik bija baudāma ēdnīcās, gaļu maļ smalkāk. Turklāt atšķirībā no kotletēm maltās gaļas šnicelēm pievieno baltmaizi, bet nepievieno olas,”

padomju šniceļu noslēpumus atklāj Andis. “Šnicele bija jāveido lāsītes formā - vienam galam bija jābūt spicākam. Masai bija jāsver 114 gramus, lai gatavais iznākums būtu apaļi 100 grami.”

Tiem, kuri vēlas atsaukt atmiņā autentiskās šniceles garšu, Andis Zvejsalnieks piedāvā recepti maltās gaļas šnicelei “kā no seniem laikiem”.

Nepieciešamie produkti:

  • Gaļa (cūkgaļa/liellops vai ne pārlieku liesa, ne pārāk trekna cūkgaļa);
  • Baltmaize (1/4 no gaļas masas);
  • Sīpoli (1/5 no gaļas masas);
  • Rīvmaize panēšanai;
  • Piens vai/un ūdens;
  • Ķiploki;
  • Malti melnie pipari, sāls.

Sagatavo gaļas masu. Gaļu samaļ gaļas mašīnā kopā ar sīpoliem, ķiplokiem un izmērcētu baltmaizi. Andis stāsta, ka

ēdnīcās šniceļu masai parasti pievienoja ūdenī izmērcētu, apkaltušu baltmaizes kukuli.

Pievieno sāli, melnos piparus un visu samaisa, tad vēlreiz izlaiž cauri gaļas mašīnai. Tas jādara, lai šnicele uz pannas neizjuktu. Iegūtā masa ir kārtīgi, sirsnīgi jāizdauza ar dūrēm, lai dabūtu ārā gaisu, tad, šnicelei cepoties, maliņas neplaisās.

Foto: Shutterstock

Formē šniceles. Ar mitrām rokām veido 114-gramīgas bumbiņas - tieši šāds svars bija noteikts šnicelei PSRS laika receptūrās. Uz virtuves dēlīša bagātīgi uzber rīvmaizi.

Bumbiņu apviļā rīvmaizē un ar paplatu virtuves nazi placina no abām pusēm līdz aptuveni 1 cm biezumam, vienlaikus pieplacinot arī maliņas, lai veidojas smuka kantīte.

Gatavai šnicelei ir jābūt plakanai. “Gaļai sanāks pieklapēt klāt nedaudz rīvmaizes, bet nesatraucieties, tas rezultātā dos to kraukšķīgo zeltaino garoziņu. Agrāk veidoju šniceli lāsītes formā, bet tas nav obligāti,” norāda Andis. Viņš brīdina, ka, formējot šniceles, to malās nekādā gadījumā nedrīkst atstāt plaisas!

Šniceles cep, liekot uz pannas iepriekš sakarsētā eļļā, no abām pusēm līdz zeltaini brūnai garoziņai.

10 gardas receptes meklē te:

Gatavs! Labu apetīti!

Komentāri (4)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu