Leģendārā Vīnes šnicele: Kā to pagatavot kraukšķīgu un mutē kūstošu (4)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Brigitas Puriņas privātais arhīvs

Vīnes šnicele tiek uzskatīta par tradicionālu un reprezentatīvu Austrijas ēdienu un ir aizsargāta ar Austrijas likumu, tādēļ ne kuru katru plāni izklapētu un miltos apviļātu gaļas gabalu drīkst dēvēt šajā smalkajā vārdā. Televīzijas šova “Īstās latvju saimnieces” 5. sezonas uzvarētāja, pavārgrāmatu kolekcionāre un ēšanas kultūras entuziaste Brigita Puriņa dalās ar pārbaudītu Vīnes šniceles recepti un gatavošanas knifiņiem, lai ikviens TVNET lasītājs varētu mājās pagatavot un nobaudīt šo leģendāro ēdienu.

Brigita atsauc atmiņā savu pirmo iepazīšanos ar leģendāro ēdienu: “Tas notika sen, nu jau pagājušā gadsimtā, kad Vīnē “Zacher” viesnīcā ēdu slaveno Zahertorti un kopā ar citiem saņēmu Austrijas diplomu "Hotel and Gastronomy Management".

Toreiz mazā restorānā Vīnes centrā man laimējās nobaudīt arī Vīnes šniceli, kas kā milzīgi liela poda vāks gulēja šķīvī.

Foto: Brigitas Puriņas privātais arhīvs

Šo satikšanos es nespēju aizmirst, jo, neskatoties uz saviem satriecošajiem apjomiem, šnicele burtiski izkusa uz mēles, atstājot neizdzēšamas pēdas manā garšu atmiņā.”

Kaut gan latviešu iecienītā karbonāde pēc skata līdzinās savai attālajai austriešu māsīcai, tomēr Vīnes šnicele ir kraukšķīgāka un plānāka, skaidro gastronomijas vēstures entuziaste.

Kā pagatavot Vīnes šniceli

“No kaimiņu zemnieka tiekot pie izcila karbonādes gabala, nospriedu, ka ir īstais brīdis sameklēt īsto Vīnes šniceles recepti. Jāņem vērā, ka

šo ēdienu drīkst gatavot tikai no teļa gaļas. Izmantojot liellopa gaļu, sanāks tikai parasta šnicele.”

Brigita skaidro, ka gaļa ir plāni jāizdauza ar gaļas āmuriņu, jāapviļā miltos, olā un rīvmaizē, jācep taukos vai dzidrinātā sviestā.

Foto: Brigita Puriņa

“Gaļu sagriezu aptuveni pirksta platuma šķēlēs, izklapēju plānu kā papīrs, apsālīju, sapiparoju. Panēšanai es izmantoju nevis parastos miltus, bet z/s “Kotiņi” speltas kviešu miltus. Rīvmaizes vietā – z/s “Zutiņi” speltas kviešu mannu. Katru gaļas šķēli apviļāju miltos, tad sakultās olās, un visbeidzot speltas mannā.

Izvēlējos vislielāko pannu, uzlēju un uzkarsēju eļļu, cepu šniceles no katras puses aptuveni trīs minūtes.

Foto: Brigita Puriņa

Rezultātā šniceles ieguva kraukšķīgu mētelīti, bet gaļa iekšā kļuva maiga un sulīga."

Vīnes šniceles neiztrūkstošas pavadones ir citrona šķēles, bet tām var sekot arī cepti kartupeļi, kartupeļu salāti vai gurķu salāti. Arī Brigitas šnicele tika pie šiem tradicionāliem “pavadoņiem”.

Foto: Brigita Puriņa

“Bija vērts papūlēties, jo viss izdevās teicami un garšas kārpiņas priekā atcerējās seno baudu. Iesaku arī jums pagatavot un nobaudīt gardo Vīnes šniceli!”

Komentāri (4)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu