Vakariņas uz ātru roku: 8 krēmzupas, kas izdosies ikvienam

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock/Depositphotos/TVNET kolāža

Ziemā, kad nereti pārrodies mājās izsalis vai izmircis līdz kaulam un ar pilošu degungalu, silta, garda zupa ir labākais veids, kā sasildīties. Īpaši laba izvēle ir krēmzupa, jo dārzeņi ir ļoti ātri pagatavojami, turklāt varēsi īpaši nepūlēties, smalcinot tos sīkos gabaliņos, jo lielāko daļu darba tavā vietā paveiks blenderis.

Pirms sāc vārīt krēmzupu, sagatavotos dārzeņus vēlams apcept augu eļļā vai sviestā, jo cepšanas laikā karamelizējas dārzeņos esošais cukurs un atklājas papildu garšas. Tādējādi zupa būs daudz aromātiskāka un ar piesātinātāku garšu.

Visērtāk būs dārzeņus apcept tajā pašā katliņā, kur tiks gatavota zupa, bet var izmantot arī citu metodi - tos pārslacīt ar eļļu un 15-20 minūtes cept cepeškrāsnī, vienā kārtā saliekot uz plāts. Kad dārzeņi apcepti, tos saber katlā, pārlej ar ūdeni vai buljonu un sautē 10-15 minūtes līdz gatavībai.

Izcilas krēmzupas noslēpums ir zīdaini krēmīgā tekstūra. Kad dārzeņi ir gatavi, tie jāsamaļ viendabīgā masā, izmantojot blenderi.

Blendera jaudai un kvalitātei ir liela nozīme. Ne visi rīki spēj teicami tikt galā ar šo šķietami vienkāršo darbiņu, un tādā gadījumā krēmzupa var sanākt graudaina, ar jūtamiem dārzeņu gabaliņiem. Šo kļūdu var glābt, pēc blendēšanas izberžot dārzeņu masu caur sietu.

Blendējot dārzeņus, tiem pakāpeniski pievieno saldo krējumu vai pienu. Krēmzupas garšu var dažādot, izmantojot augu pienus - mandeļu, auzu, sojas vai kokosriekstu. Ja neskaiti kalorijas, iemaisi zupā krēmsieru, maskarponi vai kausēto sieru. Savukārt zupas vēlamo biezumu var piekoriģēt, pievienojot buljonu.

Kad krēmzupa gatava, atliek tikai izvēlēties, ar kādiem labumiem to papildināt. Visbiežāk zupiņa pirms pasniegšanas tiek pārkaisīta ar baltmaizes grauzdiņiem, bet tos var pagatavot arī no rupjmaizes, saldskābmaizes vai cita veida maizītes.

Labākai garšai grauzdiņus ieberzē ar ķiploku vai cepšanas laikā pievieno tiem garšaugus, piemēram, rozmarīnu vai timiānu. 

Laika ekonomijas nolūkos grauzdiņus var nopirkt veikalā vai izvēlēties krēmzupai citas piedevas, piemēram, ceptas sēnes, grauzdētas sēkliņas, turku zirņus vai riekstus. Izcila izvēle ir arī dažādi sieri - drupināts kazas siers, fetas siera drumstalas vai rīvēts parmezāns. Ja nevari iztikt bez gaļas, krēmzupu papildini ar sausā pannā apceptiem cauraudzīša kubiņiem vai zeltaini apkraukšķinātu bekonu - kā to pagatavot, stāstījām šeit.

Lai izmēģinātu padomus praksē, ierūcini blenderi un pagatavo kādu no astoņām krēmzupām, kuru receptes atradīsi zemāk. 

Lai labi garšo!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu