Ja esi kādreiz cepis lasi, tad noteikti esi pamanījis, ka no tā izdalās kāda balta viela. Ne mazums cilvēku uzskata, ka tie ir tauki, un tos neēd, vēl kāds domā, ka tie, mazums, ir kādi nevēlami piejaukumi, bet nekas no tā nav taisnība.
Kas ir baltā viela uz laša pēc cepšanas un vai to ir droši ēst?
Nē, baltā viela, kas izdalās uz laša gaļas pēc tā cepšanas, nav tauki. Un, nē, tas nav nekas kaitīgs un to droši var ēst.
Kad zivs cepšanas temperatūra sasniedz apmēram 140 - 150 grādus, albumīns jeb proteīns izdalās no zivs, sarecē un paliek balts. Šis proteīns izdalās neatkarīgi no veida, kādā lasis tiek gatavots.
"Tajā nav nekā slikta," stāsta Aļaskas universitātes zinātnes profesors Donalds Kramers. "Vienmēr būs kāds daudzums, kas iznāks ārā, un tas, kā zivs tiek pagatavota, to neietekmē."
Tomēr pastāv veidi, kā samazināt albumīna daudzumu. Viens no tiem - sālīt zivi. "America's Test Kitchen" ēdienu gatavošanas raidījums iesaka lasi mērcēt sālītā ūdenī (viena ēdamkarote sāls uz vienu glāzi ūdens) apmēram 10 minūtes pirms gatavošanas.