Kā radās saldā desa? Oriģinālā recepte un 8 leģendārā deserta variācijas (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Antoņina Masiļūne, kuru mēdz dēvēt par latviešu nacionālās virtuves aizbildni, šogad 22. augustā būtu svinējusi 100 gadu jubileju. Vai zināji, ka tieši viņai savulaik ienāca prātā ģeniālā doma pagatavot saldo desu?

Vairāku paaudžu mājsaimnieces Masiļūni labi pazīst pēc padsmit pavārgrāmatām, kuras ar viņas vārdu iznākušas kopš astoņdesmitajiem gadiem. Daudzas no tām vēl joprojām stāv mūsu mammu un vecmāmiņu virtuves plauktos, dažas joprojām ir nopērkamas grāmatveikalos. Tajās var atrast vienkāršus ēdienus latviešu gaumē, kuri pa spēkam būs jebkurai mājsaimniecei. Par mūža darbu Ņinai Masiļūne pirms pieciem gadiem tika apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Kā radās saldā desa?

Padomju laiki mums iemācīja daudz dažādu triku, un nereti pašas labākās lietas radās tieši tādēļ, ka kaut ko nevarēja nopirkt veikalos. Iedvesmu saldās desas receptei Ņina smēlās no bērnības atmiņām par desertu, kuru mamma 1930. gados gatavojusi no kokosriekstu eļļas - to viņa toreiz iemācījusies pavārmākslas kursos Rēzeknē. Taču iemesls, kāpēc viņa mēģinājusi šo bērnības garšu vēlāk restaurēt, ir visai amizants.

Uz kādu groziņu vakaru, kur katram viesim bijis uzdevums sagādāt kādu gardumu, Ņinai bijis jādodas ar žāvētu desu - našķi, kuru tolaik nevarēja tā vienkārši aiziet uz veikalu un nopirkt. Pavārei nebija izdevies "saganīt" pa veikaliem pasūtīto cienastu, tāpēc viņa nolēmusi improvizēt ar to, kas pie rokas. Vairākas reizes mēģinājusi, kamēr izdevies uztaisīt ko līdzīgu mammas kūkai no bērnības. Gala iznākumu ietinusi folijā un devusies uz groziņu vakaru ar "desu". Protams,

liels bijis citu viesu pārsteigums, kad žāvētās desas vietā no folijas izritināts šis gardums. Kāds pat iesaucies: "Tā desa taču ir veca!" - redzot, ka tā drūp un nemaz neizskatās pēc žāvētas desas. Tā arī radies nosaukums "Saldā desa".

Starp citu, daļa slavenu Ņinas recepšu tā arī tapušas - kad kaut ko nevarēja dabūt veikalā, sastāvdaļas bija jāaizstāj ar citām vai arī - vienkārši jāgatavo no tā, kas ir. Tāpēc jāimprovizē! Par savām autortiesībām uz Saldās desas recepti Masiļūne savulaik teikusi: "Tā ir dāvana visai Latvijai!" un nepretendēja uz atlīdzību par tās izmantošanu. Bet par veikalā nopērkamo saldās desas variāciju ar margarīnu izteikusies ļoti skarbi - to nevarot dot ēst pat kaķiem!

Saldās desas oriģinālā recepte

Pirmoreiz recepte publicēta žurnālā "Padomju Latvijas Sieviete" 1976. gadā.

Foto: Shutterstock

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 400 g "Jubilejas" cepumu;
  • 150 g sviesta;
  • 1 glāze cukura;
  • 2 olas;
  • 50 g kakao pulvera;
  • Ogu esence vai konjaks.

Cepumus sadrupina gabaliņos, pārlej ar karstu mērci, samaisa, liek uz pergamenta papīra vai folijas, izveido desas formu, stingri ietin un noliek ledusskapī sastingt.

Pirms pasniegšanas iztin no papīra un sagriež slīpās ripiņās.

Mērces pagatavošana: 150 g sviesta ieliek katliņā, samaisa ar 1 glāzi cukura, pievieno 2 olas un maisot karsē, kamēr cukurs izkūst. Tad pievieno 50 g kakao pulvera, mazliet esences (ogu) vai konjaka.

Protams, vairāku gadu desmitu laikā teju katra mājsaimniece ir radījusi savas variācijas par šo desertu, pievienojot tai sev tīkamās sastāvdaļas. Arhīvā uzgājām pat veselas astoņas leģendārā deserta recepšu variācijas. Raksti komentāros, kā šo gardumu gatavo tavās mājās!

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu