Vēl liesi ir arī fetas un mocarellas tipa svaigie sieri, un tie satur vidēji 17 līdz 20 procentus tauku. Par vidēja treknuma sieriem uzskata Krievijas, Holandes, Maasdamera un Ementāles sieru. Tajos ir vidēji 25% tauku. Bet cietie, nogatavinātie parmezāna tipa sieri ir gan sāļāki, gan arī treknāki nekā citi sieru veidi. Tie satur vidēji 30-35% tauku. Havensone arī piebilst, ka vidēji 100 grami siera, kas ir četras vai piecas siera šķēles, satur ap 300 – 400 (kcal) kalorijas.
“Jāsaprot arī to, ka sāls tiek pievienots sieram, jo tas ir tāds tehnoloģisks process. Mūsdienās pārtikas tehnologi saka, ka minimālais sāls daudzums, ko sieram var pievienot, ir viens grams. Tātad
jāpievērš uzmanība, lai šis sāls daudzums nav vairāk kā 1,2 grami uz 100 gramiem produkta. Bet atrast tādu sieru, kurā vispār nav sāls, būs diezgan sarežģīti,” stāsta uztura speciāliste.
Havensone iesaka sāļākus, piemēram, cietos vai fetas sierus kombinēt ar dārzeņiem: “Ja produktā ir lielāks sāls (nātrija hlorīda) īpatsvars, mēs vienmēr pievienojam produktus, kas satur nātrija pretējo jonu jeb kāliju. Un kālija avots, protams, ir dārzeņi. Piemēram, ja mēs fetas sieru nedaudz pievienojam dārzeņu salātiem un neliekam vairs papildu sāli, tad tas viss izlīdzināsies.”
Ikdienā ar siera ēšanu nebūtu jāaizraujas. Kādu dienu tas jāaizstāj ar biezpienu, bet citreiz olbaltumvielas un kalciju var uzņemt ar, piemēram, pākšaugiem:
“Tādā veidā sieru mēs varētu lietot 3-4 reizes nedēļā, tas būtu tāds optimāls porciju un režīmu daudzums tieši šim piena produktam.”
Ar siera ēšanu jābūt uzmanīgiem arī tiem cilvēkiem, kuru gremošanas trakta jauda nav tik spēcīga. Tādos gadījumos uz nakti nevajadzētu ēst daudz siera, turklāt būtu jāizvairās no šā produkta kombinēšanas ar citiem grūti sagremojamiem produktiem, piemēram, gaļu.
Savukārt cilvēkiem ar laktozes nepanesību Havensone iesaka izvēlēties nogatavinātus cietos sierus: “Pareizais siera veids viņiem būs cietie sieri, kuri tagad ir tik ilgi nogatavināti, ka tajos esošie mikroorganismi visu šo piena cukuru jau ir iztērējuši un viņos nav laktozes.”