Kāds ir veselīgākais olu pagatavošanas veids?

Ieteikumi un receptes
Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Tatjana Baibakova/Shutterstock.com

Olas ir produkts, kas atrodams lielākajā daļā virtuvju, ja vien nav produkta nepanesamība vai arī cilvēki neievēro īpašu diētu. Visbiežāk olas baudām tieši brokastīs. Kā tās gatavot, lai būtu pēc iespējas veselīgāk? Ir varianti!

Kas labs olās? Tās satur salīdzinoši maz kaloriju, taču ir pilnas ar:

  • olbaltumvielām
  • vitamīniem
  • minerālvielām
  • veselīgajiem taukiem
  • dažādiem mikroelementiem

Veids, kā olas tiek pagatavotas, ietekmē to, cik vērtīgas tās saglabājas vai gluži otrādi.

Kā īsti var pagatavot olas? Lai ari vairums cilvēku klasiski cep omletes vai olas vienkārši izvāra, pagatavošanas metožu ir daudz: klasiski vārīt ar čaumalu, iegūstot dažādas olas mīkstuma pakāpes, plaucēt jeb vārīt bez čaumalas, vienkārši cept uz pannas, gatavot omleti, olu kulteni, cept krāsnī, gatavot mikroviļņu krāsnī. 

Trīs ieteikumi, kā olas pagatavot veselīgi

#1 Izvēlies gatavošanas metodi ar zemāku kaloriju daudzumu

Ja tu mēģini samazināt kaloriju daudzumu, izvēlies olas plaucēt vai vārīt.

Šajās gatavošanas metodēs nepievieno papildu tauku kalorijas, tāpēc ēdienreize būs ar zemāku kaloriju daudzumu, nekā cepot olas vai gatavojot kulteni.

#2 Olām piestāv dārzeņi

Olas patiesi ļoti labi sader ar dārzeņiem. Tas nozīmē, ka olu ēšana ir lieliska iespēja palielināt dārzeņu patēriņu un maltītei pievienot papildu šķiedrvielas un vitamīnus.

Dažas vienkāršas idejas ietver dārzeņu pievienošanu pēc izvēles omletē vai olu kultenī.

Vai vienkārši pagatavo olas sev tīkamākajā veidā, bet uz šķīvja blakus pievieno dāsnu devu svaigu dārzeņu un zaļumus.

#3 Nepārgatavo!

Jo ilgāk un augstākā temperatūrā gatavo olas, jo vairāk barības vielu tiek zaudēts.

Ilgāk izmantojot spēcīgu karstumu, var palielināties arī tajās esošā oksidētā holesterīna daudzums, kas jo īpaši attiecas uz cepšanu.

Secinājums: visveselīgākās tomēr būs olas, kas pagatavotas bez papildu taukvielām, netiek vārītas pārāk ilgi un tiek baudītas kopā ar krietnu devu dārzeņu.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu