Kas jāņem vērā, lai aukstā zupa izdotos? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Irina Magrelo/Shutterstock.com

Mēs ticam, ka nav pareizas un nepareizas aukstās zupas receptes, jo gaumes ir ļoti dažādas, tāpat kā tradīcijas dažādās kultūrās šī ēdiena pagatavošanā. Visbiežāk esam ieraduši redzēt savu klasisko auksto zupu rozā krāsā - tātad ar bietēm, citiem dārzeņiem un kefīru.

Opcijas ir arī citas - izmantot paniņas, jaukt krējumu ar ūdeni, kaimiņzemē ļoti izplatīta recepte ir izmantojot nesaldu kvasu, citā pasaules malā iecienītas ir tomātu aukstās zupas jeb gaspačo. 

Starp citu - desas pievienošana zupai arī ir absolūts gaumes jautājums.

Šoreiz mazliet par klasiku - auksto zupu, kuru gatavo ar kādu no piena produktiem. Kas tad būtu jāņem vērā, lai zupa izdotos?

Lociņi

Šī košā, svaigā zaļuma nepievienošanai var būt tikai viens iemesls - kādam no ēdājiem tas patiesi neiet pie sirds, bet kopumā tieši stingri, svaigi, mazliet kraukšķoši lociņi auksto zupu padara par īstenu vasaras vēstnesi, piešķir skaisti zaļu krāsu un svaigu, nedaudz sīvu garšu. Ļoti būtiski, lai šis garšaugs ir ļoti svaigs, jo citādi tas zupu var ātri vien sabojāt.

Pikantas piedevas

Lai zupa iegūtu unikālu un uzmundrinošu pikantumiņu, nevar iztikt bez īpašām piedevām. Visbiežāk kefīra un krējuma zupām pievieno kādu karoti sinepju vai mārrutku. Pamēģini, tikai pievieno daudzumu pakāpeniski un nogaršo, lai "noķertu" īsto garšu balansu.

Dārzeņi

Dārzeņi zupā "spēlē pirmo vijoli", tāpēc tiem jābūt jauniem, svaigiem, un kādam no tiem jābūt pat nedaudz saldenam, lai kontrastētu ar lociņu sīvumiņu.

Rūgti gurķi vai koksnaini, pārgatavojušies vai apvītuši redīsi var tūlīt sabojāt zupas garšu, tāpēc jāizvēlas tikai pats labākais.

Baudot zupu, būtu vienlīdz labi jājūt visas sastāvdaļas, tāpēc nav nepieciešamības ļoti smalki griezt vai rīvēt produktus. Rīvēšana turklāt veicina izteiktāku sulu izdalīšanos, kas šajā ēdienā akurāt nav nepieciešams.

Zaļumi

Par lociņiem jau rakstījām. Tā kā zupa ir patiesi vasarīga, noteikti nevajadzētu aizmirst arī dilles, var pievienot arī kādu piparmētru. 

Ja zini, ka kādam negaršo, - zaļumus pasniedz atsevišķā trauciņā.

Ko vēl der ņemt vērā:

  • Pēc zupas pagatavošanas ļauj visām garšām kādu laiku "sadraudzēties";
  • Kad pie galda sēžas lielāks ēdāju skaits un tev ir bažas, ka kādus konkrētus produktus kāds varētu neēst, esi radošs, visu sagriez un pasniedz uz galda atsevišķās bļodiņās - tad lai katrs pats papildina;
  • Ja zupu plānots ēst uzreiz pēc pagatavošanas, parūpējies, lai daļa sastāvdaļu būtu vēsas - karstā dienā tieši tādu zupu kārosies visvairāk.
Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu