Lai rīts bez tumšiem lokiem zem acīm: ēdieni un dzērieni, no kuriem atturēties vakara stundās (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Lolostock/Shutterstock.com

Mēs visi gribam pamosties enerģijas piepildīti, mundri un skaisti, tomēr nereti spogulis mūs sagaida citādākus: tumšiem lokiem zem acīm, uztūkušiem plakstiņiem vai pat visu seju. Ja tas notiek regulāri, iespējams, ir īstais laiks pārskatīt savu vakara ēdienkarti.

Pat šķietami nekaitīgi produkti, var aizturēt ūdeni ķermenī, veidojot pietūkumu. 

"Fast food"

Vakariņās ēst burgeru vai frī kartupeļus ir drošs veids, kā pamosties ar uzpampušiem plakstiņiem un tumšiem lokiem zem acīm. Un pie visa vainīgs ir sāls: tā saturs šāda tipa ēdienos bieži ir ļoti augsts. Lai novērstu šo nātrija uzbrukumu, ķermenim ir jāsaglabā ūdens, kas izraisa tūskas veidošanos.

Pusfabrikāti

Desas, cīsiņi un citi pārstrādāti pārtikas produkti ir bīstami tā paša iemesla dēļ kā ātrās ēdināšanas produkti: tie ir pilni ar sāli, kā arī dažādām piedevām, kas negatīvi ietekmē kuņģi un citus orgānus. Tāpēc labāk ir dot priekšroku liesai, vārītai gaļai vai krāsnī ceptai zivij, nevis sviestmaizei ar iecienītāko desas šķēli, - un ne tikai vakariņās.

Konservējumi

Visi konservētie ēdieni - sālīti un marinēti dārzeņi, kukurūza, olīvas, ievārījumi - ir vai nu sālīti, vai arī kārtīgi cukuroti. Tā rezultātā rodas palielināta slodze nierēm vai  aizkuņģa dziedzerim - abi izraisa pietūkumu, kā arī asinsvadu tīkla paplašināšanos, ādas dehidratāciju un tonusa zudumu. Vakariņās marinētus gurķus nomaini uz svaigiem, tāpat arī ievārījuma un konservētu augļu vietā priekšroku dod svaigiem augļiem un ogām - ķermenis būs pateicīgs. 

Produkti, kas veicina gāzu veidošanos

Gāzu veidošanās ir vēl viens izplatīts tūskas cēlonis. Gāzes veidošanās "provokatoru" sarakstā ir ne tikai dzērieni, piemēram, kola un limonāde, bet arī šķietami nekaitīgi dārzeņi: brokoļi, Briseles kāposti, kukurūza, kāposti, baklažāni, ķiploki, sīpoli, redīsi. Neskatoties uz šo dārzeņu veselīgumu, tie rada zarnu gāzi, kas izraisa tūsku, īpaši sievietēm pirmsmenstruālā un menstruālā perioda laikā.

Saldumi

Ja vēlies no rīta izbaudīt savu atspulgu spogulī,  būs jāatsakās no vakara tējām ar iecienītākajām konfektēm, vafelēm, kūkām un citiem konditorejas izstrādājumiem. Cukura un tauku kombinācija ir īsts sprādzienbīstams maisījums, kas provocē šķidruma uzkrāšanos organismā, jo taukiem un cukura apstrādei nepieciešams ūdens, tāpēc ķermenis to aiztur. 

Alkohols

Ja vakariņas baudīji kopā glāzi iecienītā sausā vīna, nebrīnies, ka no rīta pamostaties ne tajā labākajā izskatā un pašsajūtā. Alkohols izraisa nepareizu šķidruma pārdali organismā: alkohola molekulas no asinsrites iekļūst šūnu membrānas mīkstajos audos, savukārt katra spirta molekula velk sev līdzi vairākas ūdens molekulas. Tātad ūdens uzkrājas audos, radot pietūkumu.

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu