Zupa vairāk atgādina vientuļus dārzeņus buljonā? Pieci veidi, kā to iebiezināt

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Aimee Lee Studios/Shutterstock.com

Pat ja nevari sevi dēvēt par eksperimentētāju virtuvē, pat gatavojot zupu pēc ierastas receptes, mēdz gadīties, ka tās konsistence atšķiras no citām reizēm un ir pārāk šķidra. Panikā nav jākrīt, jo situāciju ir iespējams labot ar vairākām metodēm.

Krēmveida piedevas

Klasisks biezinātājs ir labi pazīstamais skābais krējums. Pievieno to gatavošanas pēdējā posmā, pēc tam ļaujot zupai lēni karsēties vēl 10 minūtes, lai krējums izšķīstu. Atkarībā no tā, cik biezu konsistenci vēlies iegūt, tu vari pievienot no dažām karotēm līdz pat glāzei krējuma. Uzmanies, lai zupa netiktu sautēta pārāk ilgi, jo krējums var saiet kunkuļos.

Laba alternatīva skābajam krējumam ir bezpiedevu jogurts, kas arī kalpos kā labs iebiezinātājs. Zupai arī tas jāpievieno gatavošanas procesa beigās, bet ir svarīgi ņemt vērā, ka šo jogurtu garša un smarža ir intensīvāka nekā krējuma, tāpēc tas labāk iederēsies eksotiskākās zupās, jo īpaši vasarīgi aukstajās.

Kokosriekstu piens ir veģetārā biezinātāja versija tām mājsaimniecēm, kuras vēlas iztikt bez piena un krējuma. Sastāvdaļas galvenā priekšrocība ir tā, ka produkts ir stabils un nemaina savu tekstūru, tāpēc to var pievienot jebkurā zupas sagatavošanas posmā. Kokosriekstu piena pievienošanu rūpīgi izvērtē, jo tas noteikti piešķirs ēdienam intensīvu garšu un smaržu. Taizemes zupām šis komponents ir ideāls, tomēr  klasiskajai biešu zupai diez vai derēs.

Gatavi, cieti saturoši produkti

Maizes šķēles darbosies kā viegls biezinātājs. Šiem nolūkiem ir piemērota franču bagete vai parasta baltmaize. Sagriez to 5-8 cm biezos  salmiņos vai vienkārši sadrupini. Lēni vāri zupu, līdz visi gabali ir izšķīduši. Var izmantot arī apkaltušu maizīti, kas kādu laiku jau guļ plauktā. Tas, kas ir būtiski, - par dzidru buljonu gan var aizmirst. 

Biezu un sātīgu zupu padarīs arī auzu pārslas. Daudzums, protams, ir atkarīgs no tā, cik daudz šķidruma ir katlā un cik biezu zupu vēlies, tāpēc auzu pārslas pievieno pakāpeniski, vāri vismaz 10 minūtes un tad izvērtē - ja vēlies vēl biezāku zupu, pieber vēl. Auzu pārslas lieliski sader ar skābeņu un tomātu zupām. 

Sātīgai gaļas zupai pievieno cietes un ūdens maisījumu. Aptuvenais aprēķins ir uz 2 glāzēm zupas šķidruma 1 branga ēdamkarote kartupeļu cietes, kas izšķīdināta nelielā daudzumā šķidruma. Bērt zupā uzreiz nedrīkst, jo tad ciete izveidos nebaudāmus kunkuļus un zupu nemaz neiebiezinās. Maisījumu pievieno gatavošanas procesa beigās, tad visu vēl pavāra 10 minūtes. Šī opcija ir piemērota tikai gaļas zupām, jo ​​intensīvs cūkgaļas vai liellopa gaļas buljons var maskēt cietes garšu.

Foto: Valentina Angelova/Shutterstock.com

Dārzeņu biezenis

Vienkāršs un efektīvs veids būtu pagatavot dārzeņu biezeni, izmantojot daļu dārzeņu, kas jau atrodas zupas katlā. Šī metode ir lieliska, ja gatavo kartupeļu, dārzeņu, pupiņu, lēcu un pat rīsu zupu. Pat ja tavā ēdienkartē ir cita zupa, vari sablendēt jebkuru no uzskaitītajām sastāvdaļām blenderī, piemēram, kartupeļus ar buljonu, un masu pievienot gatavajai zupai kā biezinātāju. Šis ir draudzīgākais veids zupas biezināšanai, jo netiek pievienoti produkti, kas var mainīt gatavās zupas garšu uz tādu, kas sākotnēji nebija paredzēta. 

Prosa un manna

Manna ir viens no populārākajiem biezinātājiem zupām, mērcēm un pastām. Papildus tam, ka tā viegli maina šķidruma konsistenci, tai ir arī vairākas citas priekšrocības. Tai ir neitrāla garša un smarža, atšķirībā no tā paša kokosriekstu piena, un tāpēc tā nekādā veidā neietekmēs zupas garšu. Divas vai trīs ēdamkarotes mannas putraimu vajadzētu apcept uz pannas līdz zeltainam brūnumam, pēc tam bērt buljonā un maisīt, lai uzbriest. Var arī necept un pievienot tāpat.

Prosa - tai ir tādas pašas priekšrocības kā iepriekš aprakstītajai mannai. Prosa ir bagāta ar vitamīniem, minerālvielām un barības vielām, neitrālā garša un smarža neietekmēs zupas kopējo garšu. Lai buljons sabiezētu, gatavošanas vidū ir pietiekami pievienot trīs līdz četras ēdamkarotes prosas (ja pavisam mazs katliņš, tad gan jāliek mazāk). 

Olas

Lai zupu padarītu biezāku un piesātinātāku, pievieno  dažas olas. Iesit olas bļodā un labi sakul ar putojamo slotiņu vai blenderi, lai izveidotu vieglu, gaisīgu masu. Bļodā pievieno nedaudz buljona no zupas  un kārtīgi samaisi, līdz sastāvdaļas savienojas viendabīgā maisījumā, Kad tas notiks, olu masu ielej zupā. Buljonu olām pievieno bļodiņā, lai olas, ielietas zupas katlā, nesavelkas kunkulīšos.

Piezīme: Ja vēlies sātīgu zupu ar bagātīgu garšu un aromātu, izmanto tikai dzeltenumus. Vieglākai maltītei ir piemēroti tieši olu baltumi.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu