"Ekvatora likums": produkti, kurus nav ieteicams ēst pēc pulksten 15.00 (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Kapustin Igor/Shutterstock.com

Ja tev nav pietiekami daudz laika intensīviem treniņiem, bet vēlies vienmēr uzturēt labu fizisko formu, ieskaties, kas ir "ekvatora likumu".

"Ekvatora likums "ir balstīts uz cilvēka bioritmiem. Uztura speciālisti ir atklājuši, ka pēc pulksten 15:00 ķermeņa vielmaiņa būtiski palēninās. Attiecīgi ogļhidrāti ir mazāk sagremojami, tie nerada enerģiju, bet tiek uzkrāti kā tauki. Tas nenozīmē, ka pēc 15:00 vispār nevajadzētu ēst. Gluži pretēji, laipni gaidīti ir proteīni un veselīgie pārtikas produkti, kas bagāti ar šķiedrvielām un vitamīniem (piemēram, tītara gaļa, lēcas un tofu), vēsta "Postimees".

Uztura speciālisti norāda uz vairākiem pārtikas produktiem, kurus vislabāk ēst pirms pusdienām. "Ekvatora likums" attiecas uz vienkāršiem un sarežģītiem ogļhidrātiem. Dietologi iesaka pilnībā izslēgt šādus produktus pēc pulksten 15:00: maizi, bulciņas, kūkas, desertus un citus  konditorejas izstrādājumus, visas šokolādes, kas nav tumšā. Makaronus, arī no cietajiem kviešiem - pēc pulksten 15:00 tos arī organismā slikti pārstrādā. Vēlams no rīta ēst arī rīsus un putras.

Arī žāvēti augļi iekrīt aizliegto produktu sarakstā, jo satur lielu daudzumu dabīgā cukura.

Papildus ogļhidrātiem uztura speciālisti iesaka laika intervālā no 12:00 līdz 15:00 baudīt arī sarkano gaļu un dārzeņus, kas satur cieti, piemēram, kartupeļus. Ciete vissliktāk uzsūcas vakarā un izraisa pārmērīgu insulīna kāpumu, kas var kaitēt ķermenim.

Izvēloties atteikties no kādiem pārtikas produktiem vai ievērot diētu, rekomendējam konsultēties ar ģimenes ārstu vai uztura speciālistu. 

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu