Liec aiz auss: kad cep kartupeļus pannā, ievēro vienkāršus noteikumus (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Murni/Shutterstock.com

Mums bieži šķiet, ka, piemēram, pagatavot kafiju, izcept olu, izvārīt rīsus ir tik vienkārši, ka par to pat nav vērts lasīt. Bet nē, pat auzu pārslas pagatavot garšīgi ir jāprot. Tas pats attiecas uz vienu no mūsu iecienītākajiem ēdieniem - ceptiem kartupeļiem.

Nu, kā mēs saprotam, pilnībai un izcilībai nav robežu. Tāpēc, lūk, vēl daži portāla "Postimees" padomi, lai ceptie kartupeļi patiešām kraukšķīgi ārpusē, maigi iekšpusē un īstajā laikā papildināti ar garšvielām. 

Noteikums Nr. 1: izvēlies pietiekami lielu pannu

Izvēlies pareizo pannu. Pārāk mazā nevarēsi, pirmkārt, izcept daudz kartupeļu, otrkārt, tie cepsies nevienmērīgi. Nepietiekamas virsmas dēļ daļa var apdegt, bet otra daļa neizcepties. Attiecībā uz pannas izvēli eksperti iesaka čuguna vai pannas ar nepiedegošu pārklājumu.

Noteikums Nr. 2: cep sviestā vai izvēlies labu eļļu

Mēs jau sen esam samierinājušies ar to, ka cepti kartupeļi ir tālu no veselīga ēdiena, bet laiku pa laikam tos ēdienkartē noteikti var iekļaut. Pēc ekspertu domām, sviestā ceptiem kartupeļiem būs vislabākā zeltaini kraukšķīgā garoziņa. Var izvēlēties arī kvalitatīvu, cepšanai piemērotu olīveļļu. 

Noteikums Nr. 3: ir jāzina, kad pievienot garšvielas

Tu vari izmantot jebkuras garšvielas, kas šķiet saderīgas ar kartupeļiem, - čili pulveri, žāvētus ķiplokus, piparus, ķimenes, kariju, pat koriandru, taču nepievieno tās pārāk agri. Pulverveida garšvielas ļoti ātri sadeg. Pievieno tās cepšanas pēdējās minūtēs. 

Tas nenotiek tāpat ar garšaugiem. Ja izmanto stingrākus garšaugus, piemēram, rozmarīnu vai timiānu, tos vari pievienot gatavošanas procesa vidū. "Mīkstos garšaugus", piemēram, pētersīļus, dilles, lociņus vai baziliku, pievieno tad, kad kartupeļi ir gatavi.

Noteikums Nr. 4: svarīgi kontrolēt pannas karstumu

Pirms kartupeļu ievietošanas pannā pārliecinies, ka eļļa ir pietiekami karsta. Vispirms apcep kartupeļus uz vidēji lielas uguns, lai, tos uzliekot uz pannas, dzirdi, kā viss čurkst. Nemaisi. Tikai tad, kad kartupeļi sāk nedaudz brūnēt, ļaujies kārdinājumam mesties ar lāpstiņu pannā un apgrozīt, lai apcepas brūnas visas puses. Tad pārklāj pannu ar vāku un turpini cept uz lēnas uguns aptuveni 10 - 15 minūtes, līdz kartupeļi ir teju gatavi.

Pēc tam noņem vāku un atkal cep lielā karstumā. Tiklīdz kartupeļi, kas ir pannas dziļumā, iegūst skaistu garozu, apgriez pannas saturu, šādi atkārtojot divas reizes. 

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu