Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Buljona putas - kāpēc tās jānosmeļ?

Foto: iprachenko/Shutterstock.com

Labas zupas pamats ir gards un piesātināts buljons. Ja tiek vārīts gaļas buljons, katrs, kas to reiz ir darījis, būs pamanījis, ka vārīšanas sākumā veidojas putas, kuras iesaka nosmelt. Kāpēc jānosmeļ?

Restorānu servisa skolas vadītājs un šefpavārs Māris Astičs raidījumam "Pārtikas revidents" skaidro, ka kaitīgas veselībai tās nav, jo putas ir vienkārši olbaltumvielas. “Kāpēc tās jānosmeļ? Lai buljons būtu dzidrāks, baudāmāks acīm un tīkamāks ēšanai. Protams, var arī nenosmelt, bet tad buljons būs duļķaināks,” skaidro šefpavārs.

Viņš uzsver, ka būtiski ievērot buljona vārīšanas pamatprincipus – putas labāk nosmelt nevis ar karoti, bet kausiņu, tādējādi noņemot arī virskārtu, kur veidojas tauku daļa, jo šie tauki vēl vairāk saduļķos buljonu. Ja nebūs putu un tauku, varēs iegūt labāku rezultātu.

Māris Astičs arī iesaka buljonu sākumā vārīt strauji uz lielas uguns. Kad parādījies pirmais burbulis, nosmelt putas un tālāk vārīšanu turpināt uz ļoti mazas uguns. Arī tas palīdzēs tikt pie dzidra un garda buljona.

Lai zupa ne tikai garšīga, bet arī acīm tīkama!

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu