Riekstu bezē un šokolādes krēma leģendārā savienība: kā top torte "Cielaviņa" (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Publicitātes foto

Vai zināji, ka “Staburadzes” meistari ik dienas ar rokām izgatavo aptuveni 13 līdz 17 tūkstošus produktu? Ievērojama daļa no tiem ir populārākais zīmola produkts torte “Cielaviņa”. Protams, teju katrs no mums kaut reizi mūžā ir nogaršojis vai licis galdā šo leģendāro kārumu. Kā tik šķietami vienkāršas sastāvdaļas kā riekstu bezē biskvīts jeb olbaltuma biskvīts un šokolādes krēms prasmīgo meistaru rokās pārtop par unikālo “Cielaviņu”, stāsta “Orkla Latvija” inovāciju tehnoloģe Ineta Dzērve, kas ikdienā rada jaunus “Staburadzes” produktus.

Lai arī “Staburadzes” lepnums “Cielaviņa” ir ļoti populārs produkts, vien retais zina, ka tās radīšanas process ir diezgan sarežģīts roku darbs, kurā līdzdarbojas liela komanda. Tajā tiek iesaistīti gandrīz visi konditorejas izejvielu sagatavošanas meistari, jo katrai tortes pamata sastāvdaļai ir nepieciešamas dažādu specialitāšu konditoru prasmes. Viena komandas daļa gādā par kraukšķīgo un lūstošo olbaltumu–riekstu bezē biskvītu cepšanu, kas īpaši “Cielaviņai” tiek papildināti ar drupinātiem zemesriekstiem klasiskajai versijai vai ar lazdu riekstiem – “Cielaviņai” ar lazdu riekstiem. Katrs tortes biskvīta aplis ar prasmīga meistara rokām tiek izlīdzināts, lai visas tortes būtu vienādas, un likts cepties.

Atsevišķā nodaļā meistari gatavo šokolādes krēmu, kuram dots nosaukums “Šarlote”. "Lai arī detalizētu “Cielaviņas” gatavošanas metodi glabājam rūpīgā noslēpumā, varam atklāt, ka krēma, kas tiek gatavots no īstas šokolādes un sviesta, gatavošanas process ir palicis nemainīgs jau no pašiem produkta radīšanas pirmsākumiem," stāsta Ineta Dzērve, piebilstot, ka krēma gatavošanas prasmju apgūšana prasa laiku, turklāt iemaņas nav iespējams apgūt no rakstiskas receptes, bet tikai rūpīgā apmācībā pie pieredzējuša meistara.

Tālāk rūpīgi sagatavotais krēms un biskvīts nonāk “Staburadzes” konditorejas meistaru rokās, kuri akurāti katru torti gatavo pa daļām. Starp divām kraukšķīgā biskvīta kārtām tiek iesmērēts šokolādes krēms. Ar nazi tiek nolīdzinātas biskvīta malas, lai veidotu tortes perfekti apaļo formu. Katras tortes maliņas tiek apsmērētas ar šokolādes krēmu, un arī virspusē uzklāts šokolādes riekstu krēms. Tālāk katras tortes maliņas tiek apbērtas ar kraukšķīgām bezē–kakao drumstalām.

Beigās torte tiek ievietota kastē un dekorēta ar šokolādes krēma dekoru. Tā viss šis process tiek veikts ar rokām, lai “Cielaviņa” būtu gatava un nonāktu uz jūsu svētku galdiem.

Parastā darba dienā pie vienas tortes “Cielaviņa” tapšanas ir iesaistīti vairāk nekā 10 darbinieku. Taču, kad  pieprasījums lielāks, ir dienas, kad “Cielaviņas” gatavo līdz pat 40 konditoru.

Katrs jaunais meistars, kurš pievienojas “Staburadzes” komandai, vidēji trīs mēnešus mācās no pieredzējušiem “Staburadzes” konditoriem, kopā gatavojot dažāda veida “Staburadzes” produkciju. Jaunie darbinieki, rūpīgā uzraudzībā strādājot, iegūst jaunas prasmes, lai katra pagatavotā “Cielaviņa” atbilstu visiem zināmajiem standartiem. Lai kļūtu par pilnvērtīgu “Staburadzes” konditoru un “Cielaviņas” gatavošana tiktu kārtīgi apgūta, ir nepieciešams nostrādāt un praktizēties vismaz pusgadu.

Katrs “Staburadzes” konditors ir īpašs meistars, kuram piemīt patiesa ieinteresētība un vēlme radīt vēsturiskus, plaši tautā iecienītus produktus ar mīlestību. Katru mēnesi prasmīgie “Staburadzes” konditori sagatavo vairākus desmitus tūkstošu “Cielaviņu”, tomēr, kad tuvojas kādi valstiska mēroga svētki, konditori mēnesī sagatavo ievērojami vairāk tortu.

Šo latviešu kulta kārumu ir iespējams pagatavot arī mājas apstākļos. Lūk, te stāstījām, kā, soli pa solim sekojot receptei, paša spēkiem izcept gardo "Cielaviņu".

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu