Konservi: kurus likt groziņā, bet kuriem labāk palikt veikala plauktā?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: YARUNIV Studio/Shutterstock.com

Daudzi konservi mums var ievērojami atvieglot darbu virtuvē, paātrinot procesus, kā arī piešķirot ēdieniem izteiktāku garšu un košāku krāsu. Tomēr jāatzīst, ka ne visu vajadzētu likt savā veikala groziņā.

Saldā kukurūza

Konservēta kukurūza var ietaupīt daudz tava laika. Tā piešķir ēdienam krāsu, saldumu un tekstūru. Kukurūzas vālītes sagatavošana, lai pievienotu ēdienam, ir laikietilpīgs process.  

Turklāt konservēta kukurūza saglabā augstu antioksidantu līmeni un ir ekonomiski izdevīgāka nekā svaiga.

Konservētas pupiņas

Daudziem cilvēkiem nepatīk mērcēt un iepriekš pagatavot pupiņas, tāpēc konservi ir labākā izvēle. Un uzturvielu daudzumā atšķirības nav - vieni vienīgi ieguvumi.

Bundžiņas ar pupiņām der mājās uzglabāt, jo no tām var pagatavot tik daudz ko - salāti, sautējumi, zupas.

Mazāk populārie, bet garšām pilnie konservi

Olīvas, kaperi, anšovi, halapenjo pipari un tamlīdzīgi. Šie produkti ir lielisks papildinājums virknei ēdienu - tie nodrošina izteiktas garšas nianses un lielisku smaržu ar pavisam nelielu daudzumu. Piemēram, pievienojot ēdamkaroti kaperu makaronu ēdienam, tā garša kļūst izteiktāka. Vai arī pievienojot dažus marinētus halapenjo piparus tumšo pupiņu sautējumam - krāsa, tekstūra un pikantums garantēts.  

Ja jāgatavo mērces vai sautējumi, konservēti tomāti ir lieliska izvēle

Neatkarīgi no tā, vai tomāti ir sasmalcināti, veseli, kubiņos sagriezti vai pastas veidā, tie ir lieliska alternatīva, ja nav svaigu. Tie lieliski noder, gan vārot zupas, sautējumus, gan gatavojot mērces. 

Konservētie tomāti ir arī vairāk paredzami nekā svaigi, kuriem var būt daudz mainīgo: saldums, skābums, tekstūra, garšas nianses. Visu šo aspektu ietekmē var nākties veikt arī izmaiņas receptē. Konservētie tomāti visi garšo diezgan līdzīgi, vairāk atšķiras tieši skābuma pakāpe.  

Ko vajadzētu atstāt veikalu plauktos?

Ne viss ir slikts un neizmantojams. Svarīgi ir izpētīt produktu etiķetes un saprast, kas tad katrā bundžā vai burciņā paslēpies.

Ja seko līdzi sāls patēriņam - buljons paliek plauktā

Sāls nav slikts un ir pat nepieciešams, bet visam savs mērs. Ja tu rūpīgi kontrolē savu sāls patēriņu, ieteicams izvairīties no gatavo buljonu izmantošanas.

Veikalos nopērkamajos buljonos bieži vien ir liels sāls daudzums, un tie ir arī ļoti dārgi. Labāk apbruņoties ar pacietību un buljonu vārīt pašam. Ja nav laika, var izlīdzēties arī ar ūdeni, kuram pievienotas labas garšvielas.

Cukura kalni un nekādas pievienotās vērtības - konservēti augļi

Augļu konservi var izskatīties garšīgi, taču izskats var būt mānīgs. Konservēti augļi lielākoties tiek uzglabāti cukurotos sīrupos un ir zaudējuši visas svarīgās uzturvielas.

Labāk izvēlēties svaigus vai saldētus augļus.

Zupas burciņās

Lai arī tas šķiet tik ērti un ātri - atvērt burciņu, pievienot ūdeni, uzkarsēt un baudīt gatavu maltīti, šī varētu nebūt labākā izvēle. 

Ir tik daudz veidu, kā ātri pagatavot garšīgu zupu, neizmantojot šos ļoti apstrādātos konservējumus, kas var būt pilni ar piedevām, konservantiem un sāli.

Tā vietā paņem dažas pupiņu bundžas, apvieno ar dažiem svaigiem dārzeņiem un pievieno buljonu - izcili. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu