Sešas tipiskākās fritēšanas kļūdas, kas sabojā garšīgu maltīti

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Jack Jelly/Shutterstock.com

Ja esi nolēmis fritēt gardu vistu, sīpolu gredzenus vai biezpiena plācenīšus, der zināt, kas var noiet greizi, lai "nekāptu uz svešiem grābekļiem".

Zeltaini biezpiena plācenīši, kraukšķīga vistiņa, izcili cepti kartupelīši ar kraukšķīgu ārpusīti un mīkstu viduci - garšīgi, vai ne? Jā, eļļā vārītie ēdieni nav tie veselīgākie, bet, ja tas nav ikdienas uzturs, tas lielu skādi nenodarīs. Bet, lai būtu garšīgi, ir jāgatavo pareizi. Tomēr bieži vien gatavotais produkts pārāk ātri nobrūnē un vidū neizcepas, vai pārāk piesūcas ar eļļu. Tam visam ir iemesli - kļūdas, kuras pieļauj. Kādas ir populārākās kļūdas, skaidro "Reader`s Digest".

1. Pārāk karsta eļļa

Lai iegūtu kraukšķīgus ceptas vistas gabaliņus, pārliecinies, ka  eļļa ir robežās no 170 līdz 200 grādiem pēc Celsija. Augstākā temperatūrā ēdiens gatavosies pārāk ātri un izžūs vai, vēl sliktāk, sadegs no ārpuses un būs nepietiekami pagatavots iekšpusē.

2. Nepietiekami uzkarsēta eļļa

Fritēšanā eļļas temperatūra ir viens no vissvarīgākajiem elementiem. Un, jā, tā nedrīkst būt arī pārāk zema. Ja gatavosi ēdienu nepietiekami uzkarsušā eļļā, rezultātā saņemsi ēdienu, kas sevī būs sasūcis lielu daudzumu eļļas. Iztēlojies cik nepatīkami būtu iekosties virtulī no kura iztek eļļa. Termometrs būs labs palīgs, lai kontrolētu eļļas karstumu un izmantotu visatbilstošāko.

3. Nepareizā eļļa

Ir eļļas, kas noteikti nav piemērotas fritēšanai. Izvairies no tādām eļļām kā avokado un olīvu, jo tām ir zems dūmošanas punkts (un tās ir arī dārgas, bet fritējot eļļas vajag daudz). Zemesriekstu un rapšu eļļai ir augsti dūmošanas punkti un neitrālas garšas, tāpēc to garša nenomāks pagatavotā produkta garšu.

4. Vienlaikus tiek cepts pārāk liels daudzums ēdiena

Tāpat kā ar bekona šķēlēm uz pannas - tu negribi, lai tās sautējas, bet gan skaisti apcepas, tāpat arī fritējot.  Ir jābūt brīvai vietai, lai ēdiens varētu vienmērīgi gatavoties. Tev varētu rasties kārdinājums gatavot lielas porcijas, lai taupītu laiku, bet, ja rezultāts ir slikts, tad vējā darbs un materiāls. Labāk nelielas porcijas, nedaudz vairāk laika virtuvē, bet izcili gards, pareizi izcepts ēdiens. 

5. Pārāk lieli ēdiena gabali

Ir iemesls, kāpēc frī kartupeļi der vārīšanai eļļā un izdodas - tie ir ideāla izmēra! Produktu izmēra divkārša samazināšana var samazināt gatavošanas laiku pat četras reizes. Un tas nav vienīgais - ne tikai ātrāk pagatavosi, bet tie izcepsies vienmērīgi un nebūs riska, ka ārpusē gatavi, bet vidū jēli. 

6. Pāri palikušas eļļas atkārtota izmantošana

Neplāno atkārtoti izmantot eļļu, kad esi beidzis cepšanu, - izlej to. Jau lietotas eļļas izmantošana ne tikai padara pārtiku taukaināku un sabojā garšu, bet arī palielina tauku aizdegšanās risku. Eļļas sadalīšanās pazemina uzliesmošanas robežu. Lieki teikt, ka tas ir arī neveselīgi!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu