Tukšās kalorijas Seši populāri produkti, kuriem jāpazūd no ikdienas ēdienkartes (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Anastasia Izofatova/Shutterstock.com

Daudzi našķi, kurus ikdienā baudām, satur cukuru vai ogļhidrātus, kas nenāk par labu mūsu veselībai un auguma aprisēm. Tieši pretēji - regulāri tos ēdot un dzerot, var rasties nevajadzīgas un nevēlamas problēmas.

Ir tādi pārtikas produkti, kas faktiski nesatur vērtīgas barības vielas - tikai tukšas kalorijas. Ja tev rūp tava veselība un skaistums, atsakies no tiem pēc iespējas ātrāk - un, ja iespējams, uz visiem laikiem, aicina vēsta "Postimees".

Saldie dzērieni

Gāzētie dzērieni un augļu sulas ir labākie šāda veida pārtikas piemēri. Tajos ir daudz cukura (vai mākslīgie saldinātāji diētiskajiem dzērieniem), bet praktiski nav citu uzturvielu. Regulāri dzerot šos dzērienus, var ievērojami palielināties sirds slimību, aptaukošanās, endokrīnās sistēmas traucējumu un pat vēža attīstības risks.

Margarīns

Margarīnu daudzi joprojām uzskata par veselīgu alternatīvu sviestam, bet tā gluži nav. Fakts ir tāds, ka margarīna sastāvā var būt hidrogenēta eļļa, kurā ir daudz transtaukskābju, kas var palielināt "sliktā" holesterīna ražošanu. Un tā rezultātā sirds veselībai draudēs nopietnākas briesmas nekā tad, ja gatavotu vai ziestu uz maizītes sviestu.

Konservēti augļi

Svaigi augļi ir svarīga veselīga uztura sastāvdaļa. Tajos ir daudz antioksidantu, kas palīdz cīnīties ar bīstamo brīvo radikāļu darbību, un tajos ir arī daudz veselīgu ogļhidrātu, vitamīnu un mikroelementu. Žāvēti un saldēti augļi arī ir vērtīgi un uzturā iekļaujami, bet ne konservēti - galu galā tos visbiežāk konservē cukura sīrupā. Tā rezultātā veselīgu augļu vietā tu  iegūsti pievienotu cukuru, kas ir ļoti kaitīgs.

Augļu ledus

Populārs vasaras našķis, kuru ir tik patīkami baudīt lielā tveicē, jo tas ir atsvaidzinošs un nav trekns, bet, rūpīgi izpētot sastāvu, tas var neizrādīties tik nekaitīgs, jo tajā ir milzum daudz cukura, kas papildināts ar mākslīgām krāsvielām un aromātiem. Ja tev patiesi garšo šis aukstais gardums, rūpīgi izpēti sastāvu un izvēlies to, kas ražots no dabīgas sulas, bet vērtīgāk tomēr būs izvēlēties labu, kvalitatīvu saldējumu. 

Kafijas dzērieni

Tu domā, ka dzer kafiju, bet ķermenis saņem tik daudz kaloriju (galvenokārt tukšas), it kā tu ēstu desertu. Cukuraini kafijas dzērieni - frappuccino vai macchiato - satur daudz vairāk cukura, tauku un tukšu ogļhidrātu nekā jebkura maltīte, kuru tu ēd pusdienās vai vakariņās. Ja nav spēka un apņemšanās pilnībā atteikties no šiem dzērieniem, vismaz mēģini tos dzert ne biežāk kā vienu vai divas reizes mēnesī. Un labāk no rīta!

Baltā šokolāde

Šokolāde ir veselīga delikatese, kas pozitīvi ietekmē sirdi, endokrīno sistēmu, psiholoģisko veselību un pat stiprina zobus. Daži tumšās šokolādes gabali dienā ir gandrīz obligāta diētas sastāvdaļa. Bet tas viss nekādā ziņā neattiecas uz balto šokolādi, kas praktiski nesatur kakao, bet tiek veidota no liela apjoma cukura un tauku. Izvēlies tumšo šokolādi vai vismaz piena šokolādi, bet ne balto!

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu