Mīkla bez olām: kādas ir iespējamās alternatīvas?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Theme Photos/Unsplash.com

Ir grūti iedomāties jebkuras mīklas pagatavošanu bez olām. Galu galā tieši tās notur sastāvdaļas kopā, saputotais olu baltums piešķir gaisīgumu un vieglumu, bet dzeltenums padara maizītes mīkstas un garšīgas. Bet ne visi ēd olas, ir cilvēki ar individuālu nepanesamību, ar alerģiju, ir arī veģetārieši un vegāni. Neticami, bet fakts - dažādas mīklas bez olām ir iespējamas, ja zina ar ko tās aizstāt.

Arvien biežāk tiek meklētas atbildes uz jautājumu, kā bez olām pagatavot maizītes, pīrāgus, pankūkas un citus mīklas izstrādājumus. Tas ir pilnīgi iespējams, mīkla izrādīsies garšīga, taču nevajadzētu gaidīt pilnīgu garšas identitāti, salīdzinot ar ierastajiem pīrāgiem; mīkla bez olām jebkurā gadījumā nedaudz atšķirsies.

Izmanto sastāvdaļas, kas mīklai piešķirs vieglumu.

Sakulta olu baltuma vai vienkārši sakultu olu vietā pankūku vai biezpiena plācenīšu mīklai var pievienot minerālūdeni. Tā burbuļi darbosies kā sakulto olu gaisa burbuļi. Tikai ūdenim nevajadzētu būt ne saldam, ne sāļam. Ideālā variantā izmanto vienkārši gāzētu dzeramo ūdeni bez piemaisījumiem, bet, ja izvēlies minerālūdeni, noteikti to nogaršo, jo mīkla var iegūt tā garšu, tātad tev šai garšai ir jāpatīk.

Minerālūdens vietā var izmantot siltu ūdeni ar nelielu sodas daudzumu. Vai arī ūdenim pievienot etiķi. Tas var nebūt parasts galda etiķis, bet, piemēram, ābolu vai kādu citu augļu/ogu etiķis. Tas piešķirs papildu garšu ceptajam našķim.

Jāpatur prātā: lai arī mīkla uzpūtīsies, tā tomēr paliks nedaudz sausa, jo olas padara to elastīgu un mīkstu, bet etiķis un minerālūdens - tikai vieglāku.

Banāni

Banāns ir vēl viens labs olu aizstājējs. Tie spēj mīkstināt un mitrināt mīklu. Piemēram, mīklai var pievienot banānu biezeni, kas sajaukts ar etiķi vai citronskābi. Tas padarīs kūku maigāku un mīkstāku. Banānam piemīt arī produktus sasaistoša īpašība, kaut arī nedaudz mazāk nekā olām.

Un paturi prātā, ka banānu biezenis padarīs mīklu nedaudz šķidrāku, tāpēc būs jāpievieno vairāk miltu.

Foto: Tijana Drinic/Unsplash.com

"Vegāniskās olas"

Čia sēklas vai linsēklas var uzņemties olu lomu mīklas sastāvdaļu sasaistīšanā. Tās jāsajauc ar ūdeni proporcijā 1 pret 3 un jāatstāj uzbriest vismaz 20 minūtes. Sēklas var nedaudz sasmalcināt, bet ne pulverī, tikai tā, lai tās sadalās vairākās daļās.

Ja uzturā lieto pienu, tad sēklas vari iemērkt nevis ūdenī, bet gan karstā pienā. Rezultāts izdosies garšīgāks un pats sēklu maisījums vairāk līdzināsies olu baltumam.

Taukvielas

"Liesus" maizes izstrādājumus bieži ražo, izmantojot augu eļļu. Un ļoti ilgi mīca mīklu. Eļļa mīkstina mīklu un palīdz lipeklim izdalīties mīcīšanas procesā, tāpēc mīkla labi turas kopā un nesadalās. Bet mīkla rezultātā tāpat būs nedaudz sausāka nekā ierasts,

Ja neesi vegāns un neievēro kādu īpašu gavēni vai diētu, tad augu eļļu vari iemainīt pret sviestu vai skābo krējumu. Mīklai pievieno arī kefīru.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu