Čuguna panna un stikla plīts virsma - vai savienojamas lietas?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Pixabay

Gan gāzes, gan elektriskajām plīts virsmām ir plusi un mīnusi, bet neatkarīgi no tā, kādu virsmu izmanto, tu drīksti lietot čuguna traukus. Jā, arī uz stikla virsmām, tikai ir jāievēro daži noteikumi. 

Bailes izmantot čuguna pannas ir ļoti saprotamas: esi kārtīgi ieguldījis finanses, lai iegūtu skaistu, modernu elektrisko plīti ar stikla virsmu. Mazākais, ko vēlies, - lai tā tiktu saskrāpēta vai, vēl sliktāk, sasista. Lūk, daži noteikumi, kas ļaus izmantot smago čugunu uz stikla virsmām bez bēdu.

Neslidini un nemet 

Lai arī elektriskās plītis arī ar stikla virsmu pieļauj čuguna pannu izmantošanu uz tām, piesardzības nevar būt par daudz. 

Atceries, ka panna pati par sevi ir smaga, bet pilna ar ēdienu - vēl smagāka. Ja esi to pacēlis, liec uz virsmas lēnām, lai izvairītos no nevajadzīgiem triecieniem.

Tāpat jāizvairās no ieraduma paslidināt pannu pa virsmu, lai tajā sakustinātu esošos produktus. Ja pie pannas būs kas pielipis, ir risks virsmu tomēr saskrāpēt.

Tīrība

Eļļa un citi atlikumi uz čuguna trauku dibena karsējot var karbonizēties, atstājot melnus plankumus uz stikla plīts. Lai izvairītos no jebkādām nospiedumiem, traipiem, kurus nevar pēc tam notīrīt, tūlīt pēc lietošanas noņem traukus no plīts virsmas un pēc katras lietošanas rūpīgi nomazgā pannas iekšpusi un ārpusi.

Svarīgi ir ne tikai, lai tīra ir panna, - arī plīts virsmai allaž jābūt tīrai, lai izvairītos no virsmas sabojāšanas, ja uz tās uzliks pannu un karsēs.

Atceries: čuguns uz elektriskās plīts uzsilst lēnāk 

Tā kā elektriskajai plīts virsmai ir jāuzsilst (turpretī gāzes liesmas siltums ir tūlītējs), arī čuguns uz elektriskās plīts sils ilgāku laiku, tāpēc vajag nedaudz vairāk pacietības.

Lai panāktu vienmērīgu siltuma sadali, iesaka sildīt traukus zemā temperatūrā un lēnām to kāpināt līdz vidējai vai augstai, pēc nepieciešamības. 

Raksts tapis sadarbībā ar PTA.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu