Vai vajadzētu atkārtoti uzvārīt tējkannā ūdeni? (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: John-Mark Smith/Unsplash

Ūdeni bieži vien vārām ne tikai tāpēc, lai pagatavotu tēju un kafiju, bet arī tāpēc, ka neesam droši par ūdens kvalitāti un vēlamies izvairīties no dažādiem mikrobiem. Bet vai ir prātīgi vārīt ūdeni atkārtoti?

Esi piesardzīgs: jo biežāk vāri vienu un to pašu ūdeni, jo bīstamāks tas kļūst veselībai, jo tajā veidojas fluorīdi, nitrāti un pat arsēns. Tā secināts dažādos pētījumos. Protams, ir nepieciešams vārīt ūdeni, jo pirmreizējā vārīšanas procesā ūdens tiek atbrīvots no mikrobiem. Bet, atkārtojot procedūru, tiek iznīcinātas derīgās vielas, kas joprojām atrodas ūdenī, un veidojas arī dažādi organismam bīstami savienojumi, skaidro "Postimees".

Kādi kaitīgi savienojumi var veidoties atkārtoti vārītā ūdenī?

Atkārtoti vārot ūdeni, tajā esošās ķimikālijas var kļūt koncentrētākas un mainīt formu,  kļūstot vēl kaitīgākas. Zināmākās vielas ir arsēns, fluors un dažādi nitrāti. 

Piemēram, mums jau tagad ir grūti iedomāties dzīvi bez nitrātiem, jo ​​tos pārtikas rūpniecībā aktīvi izmanto kā konservantus. Bet nepatikšanas ir saistītas ar faktu, ka augstā temperatūrā ūdenī esošie nitrāti tiek pārveidoti par nitrozamīniem, un tas ir tiešs ceļš uz onkoloģiskām slimībām.

Tomēr jāsaka, ka, uzlabojoties ūdens attīrīšanas sistēmām, dažādi kaitīgie savienojumi ūdenī tiek konstatēti arvien retāk. Un, ja jau uzvārītam ūdenim pirms atkārtotas vārīšanas pieliesi svaigu, tad riski samazināsies. 

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu