Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Ziemassvētki bez stresa – septiņi Džeimija Olivera padomi

Vairumu produktu vari pasūtīt!
Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Gan Ziemassvētku vakarā, gan iepriekšējā dienā cenšamies pagatavot visgardāko, bagātāko un skaistāko mielastu saviem mīļajiem. Dažiem palīgā nāk ģimenes locekļi, citi cīnās paši, taču katrs no mums vēlētos skaisto svētku dienu izbaudīt mierīgi. Džeimijam Oliveram ir ieteikumi, kā gatavošanos svinībām atvieglot.

Eglīte. Rotāšana. Dāvanas. Saiņošana. Svētku mielasts. Kad lai to visu paspēj? Steiga un stress Ziemassvētkos ir jau ikgadējs standarts, taču gan jau ir efektīvāks veids, kā plānot vismaz daļu no uzdevumiem. Svētku mielasts noteikti ir vislaikietilpīgākais un piņķerīgākais process.

Kanāla “FOX Life” rūķīši apkopojuši septiņus Džeimija Olivera padomus, kā ērtāk un efektīvāk izplānot Ziemassvētku mielasta gatavošanu.

Pārliecinies par saviem krājumiem

Viss vienkāršais ir ģeniāls, vai ne? Virtuvē darbojāmies visa gada garumā un pēkšņi attopamies bez cepamā papīra, pārtikas plēves, kādas īpašas garšvielas un ar tukšu sāls trauku? Visvienkāršākais, kā varam izvairīties no pēdējā brīža skrējiena uz pārpildīto veikalu, ir izskatīt to lietu krājumus, kuras bieži vien beidzas neīstajā laikā, - folija, atkritumu maisi, garšvielu maisījumi, cepšanas maisi, skaidiņas piparkūku rotāšanai, augstākā labuma milti un citas lietas, kuras ikdienā lietojam samērā reti.

Gatavo ar mīlestību

Iespējams, izklausās amizanti, varbūt citam tas ir pašsaprotami, bet tik tiešām ēdiens ir gardāks, ja to gatavojam, domājot labas domas, un darām to ar prieku. “Ziemassvētku dienā steidzīgi cenzdamies visu izdarīt, mēs zaudējam galveno vērtību - mīlestību. Šo “garšvielu” nevajag aizmirst, jo tā ir pati, pati galvenā," uzsver šefpavārs Olivers.

Pasūti jau iepriekš tiešsaistē

Mēs ļoti labi zinām, ka Ziemassvētku iepirkumu groziņš vienmēr ir krietni smagāks. Šobrīd mums ir pieejama lieliska iespēja pasūtīt pārtiku internetā un saņemt to pie savām durvīm. "Sapērciet smagākos produktus un citas gatavošanai nepieciešamās preces internetā un pirms svētkiem apmeklējiet veikalu tikai, lai iegādātos svaigus dārzeņus un gaļu," iesaka Olivers.

Perfektie krāsnī ceptie kartupeļi

Garšīgākie kartupeļi izdosies tad, ja pirms cepšanas tos nedaudz pavārīsim. Šādi sagatavoti kartupeļi izcepsies ar mīkstu vidiņu, kraukšķīgu garoziņu un nebūs pārāk sausi. Vāriet tikai 15 minūtes. Taču, lai samazinātu pienākumu skaitu svētku dienā, Olivers iesaka kartupeļus izvārīt iepriekšējā vakarā. “Ja ledusskapī vairs nav vietas, tad atceries par savu vēso lodžiju, garāžu vai koridoru - arī šīs vietas būs pietiekami labas, lai uzglabātu kartupeļus,” atgādina Džeimijs. Pirms cepšanas pavārs iesaka apslacīt kartupeļus ar eļļu, pievienot šķipsniņu sāls un, ja vēlamies būt pavisam ekstrēmi,  pievienojam arī ķimenes.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Smeķīgais cepetis

Galvenais dekors un gardums galdā - cepetis. Skaista, smaržīga, garda cūkgaļas kakla karbonāde, pīle vai zoss - kā to panākt? Iepriekšējā vakarā izvēlies sev tīkamāko garšvielu buķeti - arī klasiskā “sāls un pipari” derēs. Nomizojiet vairākas ķiploku daiviņas. Gaļā izdariet dziļus, bet īsus griezienus - tā, lai tajos varētu ielikt ķiploka daiviņas. Tad cepetī iemasējiet eļļu un garšvielas, blakus gaļai pielieciet pāris kadiķogas un aptiniet ar pārtikas plēvi. Ļaujiet gaļai marinēties vismaz 24 stundas.

Šis jums atvieglos darbus tieši pirms svētku vakariņām, jo atliks vien ielikt gaļu cepamajā maisā, izdarīt tajā četrus iegriezumus, lai tas neuzpūšas krāsnī, un sākt cept gaļu divas stundas pirms pasniegšanas.

Baudījums acīm

Mēs allaž piedomājam, lai vakariņu galds būtu gana bagātīgs, visi būtu paēduši un ar laimīgiem vēderiem. Taču atcerēsimies, ka sākumā cilvēks bauda lielisko smaržu, pēc tam ar acīm ierauga savu maltīti un tikai beigās ar garšas kārpiņām ķeras visam klāt.

Vienkāršākais veids, kā noformēt galdu, noteikti ir sveces, salvetes un eksotikai - kāds zaļumiņš. “Servjetes aptiniet ar lentīti, pielieciet klāt koriandra kātiņu un čili piparu, lai dekors būtu Ziemassvētku toņos. Uzlieciet uz galda pāris sveces un pievienojiet vārdu kartītes. Kartīšu izveidošana ir arī lielisks veids, kā nodarbināt bērnus,” iesmej Olivers.

Svētki jau no paša rīta

Svētki virmo gaisā jau mēnesi un emociju uzplūdums sit augstu vilni - tā diena ir klāt, taču lielākie brīnumi tikai vakarā. Tematiskas brokastis Ziemassvētku rītā noteikti vēl vairāk iepriecinās jūsu ģimeni. Sagatavojiet savu mīļāko pankūku mīklu, izņemiet no pieliekamā bērnu iecienītāko ievārījumu, sev un partnerim uzvāriet gardu kafiju un sāciet rītu nesteidzīgā gaisotnē, pie smaržojoša brokastgalda.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu