Kā gardi iemarinēt vistu, svaigs gurķis rasolā un vai ir laiks tukšot pagrabu: stāsta šefpavāre Svetlana Riškova

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Ieva Leiniša/LETA, Shutterstock.com

Jau pavisam drīz ģimenes sēdīsies Ziemassvētku vakarā pie galda, kurā celti gan tradicionāli, gan mūsdienīgāki svētku ēdieni. Lai mielasta plānošana norit mierīgi, nākam palīgā! Ar saviem padomiem iecienītu ēdienu gatavošanā dalās šefpavāre Svetlana Riškova.

Aktīvi turpinām gatavoties svētku laikam un aicinājām šefpavāri Svetlanu Riškovu dalīties ar viņas īpašajām gatavošanas metodēm un sastāvdaļām tādiem iecienītiem svētku ēdieniem kā cepetis, rasols, siļķe kažokā. 

Tāpat kā jebkurai saimniecei un pavāram, arī šefpavārei Svetlanai Riškovai ir savi knifiņi, metodes un iecienītākie produkti, kurus izmanto tik ļoti iecienīto salātu gatavošanā. Tā, piemēram, Svetlana norāda, ka rasolu gatavo, izmantojot vārītu liellopa gaļu, un kā papildu produktu visām ierastajām sastāvdaļām min svaigu gurķi. Pavāre skaidro, ka šis dārzenis piešķir salātiem svaigumu un vieglumu.

Gatavojot siļķi, Svetlana norāda, ka, viņasprāt, jāizvēlas laba siļķes fileja eļļā vai vesela sālīta siļķe.

"Man patīk tīras garšas un kvalitatīvi produkti. Noteikti izvēlos arī Latvijas skābos ābolus, kurus, gatavojot salātus, lieku vidēja kārtā, starp siļķi un sīpoliem," skaidro pavāre.  

Kārtas jāliek akurāti, nesamaisot sastāvdaļas. Majonēzi pavāre izmanto pašas gatavotu, jo tieši tā var izvairīties no dažādiem stabilizatoriem un konservantiem. 

Iztēlojamies uzklātu Ziemassvētku galdu -  pelēkie zirņi, šķovēti kāposti, bet kaut kā pietrūkst, vai ne? Jā, cepeša! Svetlana atzīst, ka viņai ļoti garšo jēra gaļa. Pavāre skaidro, ka Latvijas jēra gaļu gan labāk izmantot sautējumos un zupās.

"Gatavojot cepeti, izvēlos teļa gaļas karbonādi, marinēju ar ķiploku, timiānu, rozmarīnu, olīveļļu, brūklenēm un cidonijām. Protams, izmantoju arī putnu gaļu - parasti iegādājos Latvijas lauku vistas, paipalas, pīli vai pērļu vistas. Marinēju veselu putnu ar ingveru, ķiploku, čili, koriandra pulveri, papriku, augu eļļu un ābolu sulu. Cepu veselu vistu vai pīli krāsnī vai gatavoju vakuumā ar marinādi - 90 grādos 3-4 stundas. Pēc tam no vakuuma ārā un apcepu krāsnī vai uz oglēm," savas iecienītākās marinādes un gatavošanas procesus atklāj Svetlana.

Foto: shutterstock.com

Ziemassvētkus gribas aizvadīt godam un arī Jauno gadu sagaidīt ar lepni klātu galdu, bet nav noslēpums, ka tas viss "sit pa maciņu". Un skaidrs ir viens: ir iespējams baudīt brīnišķīgi gardu maltīti, reizē arī nepārsniedzot savas budžeta iespējas. Vaicājām šefpavārei, kā, viņasprāt, galda klāšanu var padarīt finansiāli draudzīgāku.

"Svētku galda klāšana taupības režīmā manā gaumē ir vasaras un agrā rudens konservācijas un sagatavju izmantošana - marinētas vai sālītas sēnes, tomāti, gurķi un citi konservētie dārzeņi."  Pavāre iesaka nebaidīties izmantot garšvielas un vairāk padomāt par dārzeņu dominēšanu ēdienos, kas ir gan veselīgi, gan arī ekonomiski, jo īpaši tad, ja pagrabā vai pieliekamajā ir omes gurķīši, meža veltes un kāds kartupeļu, burkānu maiss.

Šefpavāre padalījās ar ko ļoti īpašu - savas mammas ziemas dārzeņu recepti. Viņa atklāj, ka

šos salātus iecienījusi visa ģimene un arī restorānu un meistarklašu viesi.

Kas ir nepieciešams un kāda ir gatavošanas gaita?

Sastāvdaļas:

  • 0,7 kg sarkanās un dzeltenās paprikas , sagriezta lielos kubiņos
  • 0,5 kg muskatķirbja, arī sagriezts lielos kubiņos
  • 10-12 veselas vai uz pusēm pārgrieztas ķiploku daiviņas
  • 0,35 kg sīpolu, sagriezti arī kubiņos
  • 0,25 l olīveļļas
  • 2-3 ēdamkarotes cukura
  • 0,3 kg saldās tomātu mērces
  • 1 ēdamkarote galda etiķa
  • 1 ēdamkarote sāls
  • Maza šķipsniņa maltu piparu
  • 0,25 l ūdens
  • Ja garšo asāks - 1 sasmalcināts čili pipars

Gatavošanas gaita: apcep sīpolus un ķiplokus eļļā. Pievieno pārējos dārzeņus, sautē 5-7 minūtes, pievieno tomātu mērci, etiķi un garšvielas. Visu kopā uz nelielas uguns sautē vēl aptuveni 10 minūtes. Ķirbjiem jābūt tādā konsistencē, kad tie vēl neizjūk, bet jau ir miltaini un mīksti.

Foto: Tatiana_Pink/Shutterstock.com

Eļļa piešķir ēdienam glancētu izskatu, pagarina uzglabāšanas termiņu. Etiķis un cukurs padara garšu patīkami saldskābu. Šo sautējumu var pasniegt pie gaļas ēdieniem vai vienkārši kā piedevu pie vārītiem kartupeļiem vai putraimiem. Var konservēt un turēt pagrabā. Krāsa ir bagātīgi oranža, ļoti jauka smarža un - maza pašizmaksa! Ļoti iecienīta piedeva veģetāriešu vidū! 

Paldies šefpavārei Svetlanai Riškovai!

Lai garšām bagāts svētku laiks!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu