Piecas garšvielas, kas rosina ēstgribu

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Bonnarina/Shutterstock.com

Labi zināma ir patiesība, ka tieši garšvielas padara ēdienus īpaši aromātiskus un piešķir tiem fantastiskas garšas nianses. Bet tas nav viss, uz ko spējīgas garšvielas.

Garšvielas ne tikai ēdienam piešķir garšu, padara to pikantāku, bet arī piesātina ķermeni ar derīgām vielām. Turklāt dažas garšvielas var palīdzēt arī cīņā ar kādu kilogramu.

Un otrādi - ir garšvielas, kas cilvēkā var pamodināt lielu apetīti. Un tad jebkura diēta ir pakļauta riskam, skaidro "Wday".

Melnie pipari

Piparu graudiņi un malti melnie pipari ir viena no populārākajām garšvielām jau gadsimtiem ilgi. Tie ne tikai padara ēdienu pikantāku. Tiem ir arī daudz noderīgu īpašību - no imūnsistēmas stiprināšanas līdz darbspēju un produktivitātes palielināšanai. Un melnie pipari arī palīdz gremošanas sistēmas darbībai. Tomēr šajā garšvielā esošās ēteriskās eļļas ir spēcīgs apetītes stimulators.

Paprika

Saldu garšvielu ar vieglām rūgtuma notīm iegūst no maltiem saldajiem pipariem. Kolumbs to no Dienvidamerikas atveda uz Eiropu, bet papriku visvairāk novērtēja Ungārijā, kur audzē pat septiņas šā pipara šķirnes. Paprika ir ļoti vērtīga. Tā satur vitamīnus A, E, K, PP, B, kā arī kalciju, dzelzi, magniju, kāliju, nātriju, cinku un ēteriskās eļļas. Svaiga paprika satur pat vairāk C vitamīna nekā citroni. Turklāt ēstgribu izraisa tieši askorbīnskābe (jau minētais C vitamīns), kas atrodams arī paprikas pulverī. Vēl viena paprikas sastāvdaļa, kas liek mums uzēst vēl, ir alkaloīds kapsaicīns. Šī viela stimulē kuņģa un aizkuņģa dziedzera darbību. 

Kanēlis

To mēdz dēvēt par garšvielu karali. Patiesībā tā ir kaltēta kanēļa koka miza. Garšviela ir pretrunīga. No vienas puses, kanēlis uztur normālu glikozes līmeni organismā, pazemina holesterīna līmeni un normalizē gremošanu. Uztura speciālisti to sauc par vienu no būtiskām sastāvdaļām daudzās svara zaudēšanas diētās. No otras puses, tā smarža ir ienaidnieks visiem, kas zaudē svaru. Kā iespējams turēties pretī tikko ceptām kanēļmaizītēm, ja no smaržas vien mute ir pilna siekalu? 

Koriandrs

Šis aromātiskais garšaugs ir īpaši labi zināms gruzīnu virtuves saimniecēm un cienītājiem. 

Senatnē šo garšaugu audzēja kā ārstniecības augu, nevis ar mērķi to lietot kā garšvielu. To lietoja, lai mazinātu kuņģa sāpes, izdalītos pietiekamā daudzumā gremošanas sulas un vieglāk pārstrādātos apēstais. Šīs īpašības nav zudušas, garšaugs stimulē kuņģa sulas izdalīšanos, radot papildu apetīti. 

Ingvers

Tēja, kas pagatavota ar šo garšaugu, tiek uzskatīta par efektīvu veidu, kā atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Bet ingveram, tāpat kā daudzām citām garšvielām un garšaugiem, piemīt dedzinoša garša, un tāpēc tas palielina apetīti. Tas labi ietekmē gremošanas sistēmu, stabilizē metabolismu, uzlabo vielmaiņu, tāpēc kalorijas tiek sadedzinātas ātrāk. Tomēr bada sajūta arī parādās ātrāk. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu