Kādi ēdieni piestāv ziemai?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Andrew Commins/Shutterstock.com

Sātīgs, pikants, biezs un karsts - tie varētu būt galvenie atslēgas vārdi, kas raksturo ziemai atbilstošus un ķermeni sasildošus ēdienus. 

Tajās ziemas dienās, kad ārā ir ļoti auksts un pārvietoties gribas tikai no punkta A uz punktu B, mājās īsti darīt negribas neko, tikai ietīties segā un ļauties kādai labai filmai vai grāmatai, jo bieži šķiet, ka nav tik silti kā gribētos.

Nepatikšanas sākas tajā brīdī, kad saproti, ka jāēd taču arī, bet gatavot galīgi negribas. Tādās reizēs ir jāizvēlas ēdieni, kuru gatavošanas lielāko laika daļu jāuztic plītij, kamēr māju ieskauj neticami laba smarža. Un vēl viens bonuss šiem ēdieniem - tie pēc tam arī tevi sasilda uz ilgāku laiku nekā steigā paķerta sviestmaize, vēsta "Good house". 

Zupas

Bez kā nu ziemā iztikt nevar, tās ir zupas. Ziemas zupai jābūt karstai, biezai un, vēlams, nedaudz pikantai, lai siltuma sajūta saglabātos ilgstoši. Soļanka, skābu kāpostu zupa, rasoļņiks, Austrumu virtuves zupas - tieši tas, kas nepieciešams, - bagātīgs daudzums dārzeņu, arī gaļa un garšvielu bagātība.

Ēdiens gatavots krāsnī

Tehnoloģija ir vienkārša: ievieto cepeštraukā vai mazos māla podiņos to, ko grasījies cept uz pannas, - gaļu, dārzeņus, pākšaugus, sēnes. Pievieno garšvielas. Ielej ūdeni vai buljonu un liec krāsnī, neaizmirstot nosegt ar vāku vai foliju. Šī metode ir laba, jo nekas netiek cepts, nav jāizmanto papildu taukvielas un tev nebūs stundām ilgi jāstāv pie plīts

Protams, ja kāda liekāka kalorija nebiedē, tad saldais krējums un siers arī šāda veida ēdieniem piestāvēs.

Pākšaugi

Tiem ir pieejamas tik daudzas un dažādas receptes. Daži ēdieni ir ātri un viegli pagatavojami, bet citi prasa ilgāku vārīšanu. Visiem gan ir viena kopīga iezīme: pākšaugi satur "lēnos" ogļhidrātus un minimālu tauku daudzumu. Un tas ir tieši tas, kas tev nepieciešams ziemā, - lai nepieņemtos svarā no taukainiem ēdieniem, kad kusties mazāk nekā ierasts, bet reizē pēc ēšanas sasildītos un izjutu ilgāku sātu. Tāpēc zirņu zupa, pupiņas ar dārzeņiem un tomātiem, humoss no vārītiem auna zirņiem ir ļoti “ziemīgi” ēdieni.

Dažādas sātīgas mērces

Jā, tā nebūs diētiskākā izvēle, bet toties garšīga un tev paliks silti. Ļauj produktiem uz pannas lēni sautēties, lai ēdiens izdodas piesātināts un garšām bagāts.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu