Kļūdās arī labākie: 11 ieradumi no kuriem jāatbrīvojas, darbojoties virtuvē

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Jacob Lund/Shutterstock.com

Virtuvē rosāmies visi - kāds vairāk, cits mazāk, bet vismaz kafiju vai tēju tur iegriežas uztaisīt katrs, un pat tad mēdzam pieļaut kļūdas. Kādas ir izplatītākās aplamās rīcības virtuvē, atklāj "Krasotka".

Ko tad īsti mēdz mēdzam darīt nepareizi? Jā, jā, katrs no mums vismaz vienu no šīm kļūdām pieļaujam un nemācāmies no tām.

Aizmirstam ieskatīties receptē

Pat ja tu meistarīgi gatavo ēdienus un izmanto sastāvdaļas "uz aci", ja kaut ko gatavo pirmo reizi, neaizmirsti rūpīgi izpētīt recepti. Piemēram, gatavojot gaļu, jau procesā pēkšņi ieskaties receptē un saproti, ka neievēroji marinēšanas laiku. Tas var krasi mainīt gan ēdiena garšu, gan tekstūru. Tāpēc, ja ēdienu gatavojat pirmo reizi, izlasiet recepti.

Cepšanas laikā virini krāsns durvis

Nepacietība ir izplatīts nepatikšanu cēlonis virtuvē, īpaši, ja tiek cepti mīklas izstrādājumi.  Katru reizi, kad atver cepeškrāsni un skaties uz saviem pīrāgiem, tu riskē ar to, ka mīkla pietiekami neuzpūtīsies un rezultāts, tā vietā, lai būtu mīksts un baudāms, būs ciets un sauss. Virinot durtiņas, aukstais gaiss nonāk krāsnī un negatīvi ietekmē cepšanas procesu.

Nepietiekami sakarsē pannu

Vairums recepšu paredz, ka produkti jācep. Pannai ir jābūt labi sakarsētai. Aukstā pannā, piemēram, steiks noteikti neizdosies kā plānots - tas paliks sauss un neiegūs skaistu garoziņu.

Pārpildīta panna

Galvenais ir gatavot ēdienu vienmērīgi. Pārpildītas pannas - dažas sastāvdaļas tiek sadedzinātas, citas netiek izceptas līdz galam, bet vēl kāds produkts nevis cepas, bet gan sautējas. Varētu likties, ka tādejādi ieekonomēsi laiku, bet rezultātā daži ēdieni gatavosies pat vēl ilgāk un rezultāts nebūs tāds kā vēlējies.

Kafiju un tēju aplej ar tikko uzvārītu ūdeni

Verdošs ūdens "apdedzina" mūsu izvēlēto dzērienu nevis uzlabo un paspilgtina tā garšu. Ļauj tikko uzvārītam ūdenim 5 minūtes pastāvēt, lai tas sasniedz aptuveni 90-95 grādu temperatūru un tava kafija un tēja izdosies gardāka.

Foto: Panumas Yanuthai/Shutterstock.com

Nolaizi piederumus, ar kuriem gatavo 

Jā, tas nav nekas dramatisks un slikts, ja tu gatavo tikai sev. Un ja nē? Tad izmanto tējkaroti, ja vēlies ko nogaršot. Un vienmēr pēc tam uzreiz nomazgā! Tas taču nav higiēniski līst kopējos traukos ar piederumu, kas bijis tavā mutē... 

Vecas garšvielas un garšaugi

Garšvielām arī ir derīguma termiņš. Ja, piemēram, ber tās pannā no trauciņa kāda un tās krīt ārā salipušiem gabaliem, ir laiks izmest un iegādāties jaunas. Svarīgi, lai tās tiek pareizi uzglabātas, ir aromātiskas, nav mainījušas krāsas, jo citādāk, ēdienam netiks piešķirta nekāda ne gardā, ne smarža. 

No pannas uzreiz uz šķīvja

Tāpat kā tu esi pelnījis atpūsties, arī gaļa pēc cepšanas to ir pelnījusi. Kad izņem no krāsns vai noņem no pannas, pārsedz ar foliju un pagaidi 5-10 minūtes. Ja gaļu griezīsi uzreiz, iztecēs sulas un tā paliks sīksta. "Atpūšoties" temperatūra gaļas gabalā paliek vienmērīga, sulas izdalās un sasūcās, padarot to īpaši gardu.

Pārāk aktīvas darbības pannā

Ļauj karstumam darīt savu darbu un nemēģini ik pēc minūtes kādu produktu pastumdīt pa pannu. Pārāk bieža dārzeņu maisīšana pannā liek tiem izjukt, pārvēršoties putrā.

Visu griež uz viena dēlīša un ar vienu nazi

Nē, nē, nē. Tas nav droši, īpaši, ja runa par neapstrādātu gaļu, jo pastāv iespēja dažādas baktērijas izplatīt arī uz citiem ēdieniem. Ja tev nav cita dēlīša vai naža, tad kad pabeidz griezt vienu produktu grupu, rūpīgi nomazgā piederumus, noslauki un tikai tad griez tālāk.

Nepievērs uzmanību virtuves dvieļiem un trauku sūklīšiem

Ja reiz jau jūti nepatīkamu aromātu, tad tavs dvielis virtuvē ir bijis krietni par ilgu un tas tūlīt pat ir jāmazgā! Ar sūklīti deguns īsti nepalīdzēs, tāpēc esi vērīgs - ja tas izteikti mainījis krāsu, ir jau tāds nobružājies, ar aci saredzami netīrumi - nomaini.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu