Tas ir jāzina ⟩ Septiņas izplatītas kļūdas, gatavojot zivi

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Pixabay

Dažas nepareizas darbības virtuvē var sabojāt pat svaigāko un dārgāko zivju garšu. "Krasotka" stāsta par izplatītākajām kļūdām, kas var sabojāt visus tavus centienus pagatavot izcili ceptu zivi.

1. Nepareizu trauku izvēle

Ieraduma vadīti, bieži sniedzamies pie iemīļotās pannas ar pretpiedeguma pārklājumu, bet nav vērts. Nerūsējošā tērauda vai čuguna trauki ir daudz labāki zivju cepšanai. Apetīti rosinošas, kraukšķīgas ādiņas  noslēpums ir stabila temperatūra, kuru ir grūti uzturēt plānās pannās.

2. Pārāk daudz mitruma

Pirms zivs cepšanas, iegremdēšanas marinādē vai ierīvēšanas ar sāli un garšvielām noteikti nosusini zivis ar papīra dvieli. Pārmērīgs mitrums traucēs izveidot vēlamo garoziņu un neļaus marinādei uzsūkties. Gandrīz tiek garantēts, ka ļoti slapju zivju gatavošanas rezultāts būs ūdeņains un bez garšas.

3. Neatbilstošas temperatūras izvēle

Ja zivs pielīp pie pannas un brīdī, kad vēlies to apgriezt, izjūk, tu neesi pietiekoši sakarsējis pannu. Un, jā, arī ar taukvielām īpaši skopoties nevajadzētu, tās palīdz zivīm vienmērīgi gatavoties. Lai atbrīvotos no liekā treknuma, pēc gatavošanas novieto tās uz papīra dvieļiem, lai tie uzsūc taukvielas. 

4. Gatavošanas laiks

Ja zivs tiek gatavota pārāk ilgi, tā zaudē sulu un kļūst sausa. Lai tas nenotiktu, izmanto ātrās cepšanas metodi: ļoti karstā pannā zivi apcep no abām pusēm, līdz iegūsti vēlamo kraukšķīgumu, un tad ievieto to uz dažām minūtēm cepeškrāsnī. 

Foto: Pixabay

5. Pārāk bieža zivs apgrozīšana

Ļauj pannai un karstumam darīt savu darbu. Negriez zivi otrādi, kamēr tai nav izveidojusies garoziņa un visas tās sulas netiek "ieslēgtas" zivs iekšpusē. 

Svarīgi izvēlēties arī labākos piederumus - kulinārijas knaibles nederēs, jo ar tām pastāv lielāks risks sabojāt kraukšķīgo apvalciņu. Parasta lāpstiņa būs labāka.

6. Nepareiza zivs izvēle

Ne visas zivis ir piemērotas cepšanai. Piemēram, taukainā menca, lai arī cepama, labāk piemērota sātīgam sautējumam vai garšīgai zupai. Smalkas zivis vajadzētu cept miltos, mīklā vai rīvmaizē, lai mīkstums nepārvērstos putrā. Izpildi receptes ieteikumus un mēģini nemainīt zivju veidu - pretējā gadījumā ēdiens var tikt sabojāts.

7. Tu atbrīvojies no zivs ādas

Ja tev nav tīkama zivju āda, to vienmēr varat atstāt uz šķīvja, taču gatavošanas laikā to labāk nenoņemt. Šis slānis starp pannu un zivs gaļu ir nepieciešams, lai mīkstums saglabātu savu formu un nebūtu piesātināts ar eļļu.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu