Kā atšķirīgi gatavošanas veidi ietekmē ēdiena kaloriju apjomu? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Pixabay/RitaE

Vārīt vai cept krāsnī? Grilēt vai tvaicēt? Reti kurš aizdomājas, ka ēdienu enerģētiskā vērtība mainās, izvēloties konkrētu gatavošanas metodi. 

Vārīšana

Šī gatavošanas metode parasti samazina produkta kaloriju saturu. Jo īpaši, gatavojot gaļu, daļa tauku, kas tajā ir, nonāk buljonā, un tas kļūst mazāk taukains, kas nozīmē, ka tā enerģētiskā vērtība samazinās (vidēji par 10-20%). Daži no dārzeņu cukuriem arī nonāk ūdenī, samazinot to kaloriju saturu par pieciem procentiem. Gadījumā, ja gatavo zupas, kad esi sākotnēji novārījis gaļu, nolej ūdeni un vāri atkārtoti, šādam procesam būs divi ieguvumi: dzidrāks buljons un mazāks kaloriju daudzumu. 

Ar cieti saturošajiem dārzeņiem (kartupeļu, burkānu, biešu) ir cits stāsts. Termiskā apstrāde, ieskaitot vārīšanu, gluži pretēji, palielina to enerģētisko vērtību vidēji par 30%. Tas ir saistīts ar faktu, ka, tos karsējot, dārzeņos esošā ciete maina savu struktūru un rezultātā vērtīgo vitamīnu un minerālvielu vietā saņemam papildu kalorijas. Tāpēc iesaka šos dārzeņus nepārgatavot - tiem jākļūst mīkstiem, bet nav vēlams, lai tie sāktu izjukt.

Cepšana

Tas, vai kaloriju saturs, izmantojot šo metodi,  mainīsies vai ne, ir atkarīgs no tā, vai gatavo ēdienu ar eļļu vai bez tās. Cepot eļļā, ir svarīgi atcerēties, ka 20% no eļļas kaloriju daudzuma pievienosies gaļas kaloriju saturam. Ja ņemam vērā, ka 1 ēdamkarotē augu eļļas ir aptuveno 130 kcal, tad gatavā ēdiena enerģētiskā vērtība palielināsies par 26 kcal. Situācija nedaudz atšķiras ar produktiem, kas var absorbēt līdz pat 50% no izmantotās eļļas. Šajā grupā ietilpst lielākā daļa dārzeņu un sēņu. Taukvielas dārzeņu kaloriju saturam pievieno 50% no izmantotās eļļas kaloriju daudzuma.

Grilēšana gan ir pavisam cita lieta. Šajā gadījumā tauki tiek izkausēti no gaļas, daļēji sadalās olbaltumvielas un ogļhidrāti. Tas viss var samazināt gatavā ēdiena kaloriju saturu par 5-15%. Tātad šāda veida termisko apstrādi var uzskatīt par diezgan diētisku.

Tvaicēšana

Tehnoloģija pārāk neatšķiras no vārīšanas, ja vien, protams, ēdienam nepievieno eļļu. Šajā gadījumā tā kaloriju saturs palielināsies. Ja gatavo gaļu, kas nav pārāk liesa, daļa tauku nonāks mērcē. Secinājums - vienkāršs tvaicēto produktu kaloriju saturs praktiski neatšķiras no neapstrādātu produktu enerģētiskās vērtības.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu