Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kur un kā uzglabāt iecienītākos dārzeņus un garšaugus?

Ledusskapis ne vienmēr ir laba ideja!
Foto: Depositphotos

Mānīgs ir uzskats, ka visam vieta ir ledusskapī. Un, pat ja ledusskapī, tad arī mēdz būt nosacījumi, kas jāizpilda, lai dārzeņi nesabojātos un būtu svaigi pēc iespējas ilgāk, vēsta "Insider".

Sīpolus uzglabā tumšā, vēsā vietā, bet ne ledusskapī

Šie garšaugi viegli uzsūc mitrumu, kas liek pēc tam tiem ātri sabojāties jeb sapūt. 

Tos vislabāk uzglabāt vēsā, sausā, tumšā un labi vēdināmā telpā, piemēram, pieliekamajā, pagrabā vai garāžā.

Tā kā sīpoli izdala gāzes, tiem cieši blakus labāk nelikt citus produktus, lai neveicinātu to bojāšanos.

Kartupeļus nekad nevajadzētu likt ledusskapī vai uzglabāt plastmasas iepakojumā

Šos tik ļoti iecienītos dārzeņus vislabāk turēt vēsā, tumšā, un svarīgi - sausā vietā.

Glabā tos pieliekamajā vai pagrabā, jo ledusskapī esošais aukstais gaiss liek cietēm kļūt par cukuriem, kas var mainīt gan garšu, gan tekstūru. Nevajadzētu tos turēt arī plastmasas maisiņos, īpaši noslēgtos, jo tajos tie sāks pūt. Tā vietā izmēģini papīra maisiņus ar ventilāciju.

Svaigu kukurūzu apēd uzreiz

Ja iegādājies svaigu kukurūzu no veikala, tā nekavējoties jāēd, nevis vēl vairākas dienas jāuzglabā ledusskapī.

Kukurūza ir visgaršīgākā tad, kad tikko novākta. Ja to tomēr neizdodas uzreiz pagatavot, neatbrīvojies no tās lapām un turi vēsā vietā, bet ne ilgāk kā dažas dienas.

Ietin salātu lapas papīra dvielī, lai tie būtu ilgāk svaigi 

Ja salāti ilgstoši tiek pakļauti mitruma ietekmei, lapas kļūst slapjas un gļotainas. Lai saglabātu svaigumu, vispirms pārliecinies, ka lapas ir sausas. Paņem lielu plastmasas trauku un izklāj to ar papīra dvieļiem. Ieliec salātus vienmērīgā kārtā, pārklāj tos ar jaunu papīra dvieļu kārtu, pēc tam atkārto, bet nesaspiežot saturu. Liec traukam virsū vāku un uzglabā ledusskapī.

Pārliecinies, lai gurķi aukstumā netiek uzglabāti pārāk ilgi

Gurķi slikti reaģē uz ilgu laiku aukstumā. Tur tie ātrāk sabojājas.

Ja vēlies tos nomazgāt un tad glabāt - parūpējies, lai tie ir pilnīgi sausi. Tad ietin papīra vai auduma dvielītī, liec plastmasas maisiņā, kas nav noslēgts un ledusskapī, bet pārliecinoties, ka tie neatrodas ledusskapja aukstākajā plauktā.

Turi ķiplokus pa gabalu no ledusskapja

Ja nevēlies, lai ķiploks zaudē savu vērtību, garšu un smaržu, uzglabā to istabas temperatūrā.

Selerijai arī savas prasības

Selerijai ir nepieciešams mitrums, lai tā paliktu svaiga, - zaudējot ūdeni, tā kļūst ļengana un novīst. Labākais veids, kā to uzglabāt, ir ietīt alumīnija folijā. To vajadzētu ietīt pietiekami cieši, lai mitrums neizkļūtu, bet ne tik cieši, lai malas būtu aizvērtas.

Bietes ledusskapī, bet bez lapām

Šo sakni dzīvoklī var uzglabāt pat līdz 3 mēnešiem, ja to dara pareizi. 

Atdali biešu zaļumus no saknes, jo zaļumi ātri sabojājas un pēc tam sāk bojāt arī pašu bieti. Kad lapas un kāti ir noņemti, ieliec tās plastmasas maisiņā, aizver un ievieto tos ledusskapī esošajā dārzeņu atvilktnē.

Garšaugus uzglabā līdzīgi kā ziedus

Neatstāj zaļumus plastmasas maisiņā. Tie samirks un sabojāsies. Liec tos traukā ar ūdeni, pārliec pāri plastmasas maisiņu, noslēdz ar gumiju un uzglabā ledusskapī.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti