Pieci ķermeņa signāli, kas liecina par nepareizu uzturu

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Ne viss, kas ir izskatās veselīgs, tāds tiešām ir. Vairāki pārtikas produkti var negatīvi ietekmēt tavu kopējo labsajūtu un izskatu. Uztura speciālisti identificē piecas pazīmes, pēc kurām saprast, vai tavas maltītes nekaitē tavam ķermenim, vēsta portāls "MarieClaire".

1. Pastāvīga noguruma sajūta

Tikko paēdāt brokastis un dodaties uz darbu, bet jau jūtaties noguris? Līdz pusdienlaikam enerģijas rezerves ir nulle? Pēc pusdienām jums jāuzgrauž kāda uzkoda, lai būtu pietiekami daudz enerģijas līdz dienas beigām? Šādu pastāvīgu pagurumu var izraisīt pārtika, kas ilgstoši tiek pakļauta termiskai apstrādei. To pašu efektu dod produkti ar augstu glikēmisko indeksu (iekļaujot visus konditorejas izstrādājumus, medu, dateles, sukādes, dažus žāvētus augļus). Lietojot šādus produktus, cukura līmenis asinīs strauji paaugstinās, bet pēc neilga laika strauji pazeminās. Tieši tāpēc drīz pēc ēšanas nejūtaties paēdis.

2. Matu veselība

Uzturs dažādos veidos var ietekmēt matus. Patiesībā tie labi parāda jūsu diētas piemērotību. Ja mati ir pārāk plāni, pārāk trausli un pamanāt, ka tiem trūkst spīduma - tas ir pirmais signāls. Varbūt uzturā trūkst olbaltumvielu vai dzelzs. Ja mati pamatīgi izkrīt, tad jākonsultējas ar ārstu, iespējams, pusdienās un vakariņās vajadzētu iekļaut produktus, kas bagāti ar B12 vitamīnu, folskābi vai taukskābēm.

3. Drūms noskaņojums

Tas varētu šķist dīvaini, bet mūsu ikdienas ēdienkartē ir ne mazums produktu, kas var raisīt trauksmes sajūtu un nomāktību. Viss atkarīgs no tā, cik bieži šos produktus patērē.

Ja no rīta ieturat brokastis tuvākajā kafejnīcā, pusdienās ēdat sviestmaizes un vakariņās picu, tad jūs vienkārši atņemat organismam tik svarīgu taukskābi kā omega-3. Ja jūsu uzturs pārsvarā ir pārstrādāti pārtikas produkti ar visu veidu piedevām un konservantiem, tad smadzenes jutīsies izsalkušas.

Jo vairāk ātrās ēdināšanas un uzkodu, jo nomāktāks jūtaties. Ja ilgi ievērojat diētu ar zemu ogļhidrātu saturu, tad jums ir arī paaugstināts depresijas attīstības risks. 

4. Problemātiska āda

Ne velti ādu sauc par veselības spoguli. Ja uzturs jums nav piemērots, ķermenis par to ziņo ar niezi, izsitumiem, novājēšanu un priekšlaicīgu novecošanos. Šādai reakcijai ir diezgan daudz iemeslu, sākot no mikroelementu un vitamīnu trūkuma un beidzot ar polinepiesātināto taukskābju trūkumu.

Cēlonis var būt arī ceptu pārtikas produktu vai pārtikas produktu ar zemu uzturvērtību pārpilnība. Protams, jūs nevarat patstāvīgi saistīt pūtītes un ādas kairinājumu ar nepareizu uzturu. Šajā gadījumā pareizākai diētas korekcijai vislabāk ir konsultēties ar dermatologu.

5. Biežas saaukstēšanās

Sabalansēts vitamīnu, minerālvielu un uzturvielu daudzums uzturā ir viens no galvenajiem un gandrīz vienīgajiem nosacījumiem spēcīgas imūnsistēmas veidošanai. Lietojot veselīgu uzturu, imūnsistēma ātri un efektīvi pretojas dažādām slimībām. Ja jums pārāk bieži ir slikti, tad, visticamāk, tas ir signāls, ka ķermenim trūkst vielu, kas nepieciešamas veiksmīgai slimību apkarošanai.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu