Katram vecumposmam savi vitamīni. Kādi nepieciešami tev?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Nekontrolēta vitamīnu un uztura bagātinātāju uzņemšana var būt kaitīga, tomēr ir svarīgi ikdienā uzņemt visas organismam nepieciešamās vielas. Katrai vecuma grupai jāpievērš uzmanība citām vitamīnu grupām, skaidro "Good house".

Atceries! Pirms vitamīnu un dažādu minerālvielu lietošanas konsultējies ar ārstu!

Pusaudža gados

Divi vissvarīgākie vitamīni, kas pusaudžiem ir jāsaņem pietiekamā daudzumā, ir kalcijs un D vitamīns. Saskaņā ar starptautiskajiem standartiem ikdienas kalcija nepieciešamība pusaudžiem ir 1300 mg un 600 vienības kalcija - nepieciešams kārtīgai kaulu attīstībai un veselībai.

20 gados

Vecumā no 20 līdz 30 gadiem joprojām ir ļoti svarīgi iegūt pietiekami daudz kalcija un D vitamīna, taču ir arī svarīgi, lai netrūktu B vitamīna, kā arī folijskābes un dzelzs.

30 gados

Sasniedzot 30 gadu vecumu ir laiks sākt rūpēties par savu sirds veselību, kas nozīmē iegūt pietiekami daudz omega-3 taukskābju. Treknās zivis ir vienkāršākais veids, kā apmierināt vajadzību pēc šiem veselīgajiem taukiem.

40 gados

Pēc 40 gadu sliekšņa ir īpaši svarīgi kontrolēt savu D vitamīna līmeni. Šā vitamīna deficīts pieaugušā vecumā ir saistīts ar paaugstinātu dažādu slimību risku, kas ietekmē paredzamo dzīves ilgumu, sākot ar vēzi un beidzot ar 2. tipa cukura diabētu. Lai iegūtu D vitamīna dienas devu, pietiek ar 15 minūšu pastaigu saulainā laikā vai porciju treknu zivju.

50 gados

D vitamīns joprojām ir svarīgs, un palielinās arī nepieciešamība pēc kalcija: tā nepieciešamā deva kļūst divreiz lielāka nekā pusaudža gados un ir 1200 mg dienā. Fakts ir tāds, ka šajā vecumā mēs nevis "veidojam" savu skeleta sistēmu, bet to saglabājam - un saglabāt vienmēr ir grūtāk, nekā radīt no nulles.

60 gados

Omega-3, kalcijs un D vitamīns joprojām ir svarīgi gan kaulu veselībai, gan osteoporozes profilaksei, gan veselīgai sirds darbībai.

70 gados

Papildus jau pieminētajiem vitamīniem un taukskābēm B12 vitamīns kļūst kritiski svarīgs: pēc 70 gadu vecuma ķermenim kļūst grūti asimilēt B vitamīnu, un tam nepieciešams papildu atbalsts.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu