Saindēšanās ar pārtiku var izpausties kā slikta dūša, vemšana, caureja, vēdersāpes, smagākos saindēšanās gadījumos var būt arī temperatūra un neiroloģiskie simptomi – neskaidra redze, muskuļu vājums, roku tirpšana.
Jebkuri saindēšanās simptomi ir organisma aizsargreakcija, lai “viss sliktais” tiktu izvadīts ārā, tāpēc to nekādi nevajadzētu mēģināt apstādināt.
Nepieciešams lietot šķidrumu – sporta dzērienus ar elektrolītiem, 1:1 ar ūdeni atšķaidītu apelsīnu sulu, aptiekā nopērkamos rehidratācijas pulverus vai šķīstošās tabletes, tāpat ieteicams lietot absorbentus, piemēram, aktivēto ogli, jo tie palīdz uzsūkt zarnu traktā kaitīgās vielas, savukārt zarnu mikrofloras atjaunošanai jālieto prebiotikas un probiotikas. Ja simptomi mazinās un parādās apetīte, ieteicams lietot sāļos krekerus, banānus, rīsus, auzu pārslas, vārītus dārzeņus, taču jāizvairās no piena produktiem, kofeīna, nikotīna, alkohola, asiem un ceptiem, kā arī trekniem un ar cukuru bagātiem produktiem. Parasti simptomi mazinās jau pirmo 24 līdz 48 stundu laikā, taču organisms pavisam atlabst 5 līdz 7 dienu laikā. Ja simptomi nemazinās 48 stundu laikā vai tie pastiprinās – ir asinis urīnā vai vēmekļos, stipri krampji vēderā, temperatūra augstāka par 38 grādiem, maza vai nav urinācija, neskaidra redze, murgi –, jāsazinās ar ārstu vai jāmeklē palīdzība slimnīcā.
Cilvēki ar vājāku imunitāti vairāk pakļauti saindēšanās riskam
Riska grupas, kas visvairāk pakļautas saindēšanās riskam, ir cilvēki ar vājāku imunitāti –seniori, cilvēki ar hroniskām saslimšanām, bērni un grūtnieces. Riska grupām ieteicams izvairīties no jēlas gaļas (tartars, steiks), neapstrādātiem jūras produktiem (jēls lasis, gliemenes, austeres), jēlām olām, nepasterizēta piena un tā produktiem, nepasterizētas sulas, brī, kamambēra un zilā siera.