Holesterīna līmenis ir viens no svarīgākajiem parametriem, kas ietekmē sirds un asinsvadu veselību. Un vienkāršākais veids, kā uzturēt veselīgu “sliktā” un “labā” holesterīna līdzsvaru, ir ēst pareizi. Ko ēst un no kā labāk atteikties, skaidro portāls “Good house”.
Holesterīns: 5 draugi un ienaidnieki (1)
Produkti, kas palielina holesterīna līmeni
Saldie un gāzētie dzērieni
Cukurs ir viens no galvenajiem iemesliem holesterīna līmeņa pieaugumam. Diemžēl saldie dzērieni un augļu sulas ir visizplatītākais iemesls pastāvīgi paaugstinātam cukura līmenim asinīs, tāpēc labāk tos nelietot vispār vai lietot ļoti ierobežotā daudzumā.
Pārstrādāta sarkanā gaļa
Sarkanā gaļa ir nepieciešama mūsu veselībai: holesterīns, kas tajā atrodas, ir nepieciešams jaunu šūnu radīšanai, kā arī svarīgu hormonu ražošanai. Bet tas viss attiecas tikai uz sarkano gaļu, kas pagatavota drošā veidā. Daudzos pētījumos, kas attiecas uz produktiem, kas izgatavoti no pārstrādātas sarkanās gaļas, atklājas tieša saistība starp to patēriņu un paaugstinātu bīstamā holesterīna līmeni.
Transtauki
Tie, protams, ir visbīstamākie produkti mūsu veselībai, kas pasliktina gandrīz visu ķermeņa svarīgo orgānu stāvokli. Maizes izstrādājumi, deserti un pat daži šokolādes veidi - visi šie produkti var saturēt transtaukus, kas savukārt var dramatiski paaugstināt “sliktā” holesterīna līmeni.
Cepti ēdieni
Visus produktus, kas vārīti eļļā vai cepti, vajadzētu ēst pēc iespējas mazāk, bet vislabāk no tiem pilnībā atteikties. Cepšanas laikā izmantotā eļļa tiek uzkarsēta līdz ārkārtīgi augstai temperatūrai, kas izraisa ķīmiskas reakcijas, kuru laikā veidojas transtauki. Transtauki palielina holesterīna līmeni. Tā ka nekādus frī kartupeļus ēst noteikti nevajadzētu.
Vieglie ogļhidrāti
Baltie rīsi, baltmaize un makaroni, kas nav gatavoti no pilngraudiem, ir visizplatītākie vieglo ogļhidrātu piemēri. Jo biežāk tos ēdam, jo lielāks ir iekaisuma procesu veidošanās risks, kā arī “sliktā” holesterīna līmeņa paaugstināšanās.
Produkti, kas samazina holesterīna līmeni
Olīvas un olīveļļa
Sirds un asinsvadu sistēmas slimību zemākais līmenis ir tajos pasaules reģionos, kur olīvas un olīveļļa ir neaizstājama ikdienas uztura sastāvdaļa. Pētījumi apstiprina, ka divas stundas pēc patēriņa holesterīna līmenis asinīs tiek uzturēts drošā līmenī - tāpēc olīvas un no tām gatavoto eļļu vajadzētu ēst katru dienu.
Avokado
Ļoti veselīgs dārzenis, kas bagāts ar veselīgiem nepiesātinātajiem taukiem, kā arī omega-3, kas ir vitāli nepieciešama mūsu asinsvadu veselībai. Turklāt avokado palīdz regulēt “sliktā” un labā holesterīna līdzsvaru, tādējādi aizsargājot sirdi.
Lasis (un līdzīgas treknās zivis)
Nedēļā ieteicams apēst vismaz divas porcijas trekno zivju - tas veicina smadzeņu, asinsvadu un sirds veselību. Treknās zivīs ir daudz mononepiesātināto tauku, kas regulē holesterīna līmeni, kā arī omega-3 un omega-6 taukskābes, kas palīdz pazemināt “sliktā” holesterīna līmeni.
Sīpoli
Īpašais antioksidants flavonoīds, kas ir lielā daudzumā visparastākajos sīpolos, palīdz novērst holesterīna plāksnīšu uzkrāšanos artērijās un uzlabo asinsvadu veselību. Starp citu, arī puraviem un ķiplokiem ir līdzīgas vērtīgās īpašības - tāpēc ēd arī tos biežāk!
Auzu pārslas
Jo vairāk šķiedrvielu tavā ēdienkartē, jo zemāks sliktā holesterīna līmenis asinīs. Auzas ir viens no veselīgajiem šķiedrvielu avotiem, kura mums parasti pietrūkst. Vienīgi pārliecinies, ka tava rīta putra ir pagatavota no veseliem graudiem - tikai tie ir patiešām vērtīgi.