Izcili cepti kartupeļi: 6 ieteikumi, lai viss izdotos

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Zeltaini brūni, kraukšķīgi un trakoti gardi cepti kartupeļi – kurš gan spēj no tādiem atteikties? Bet izcept uz pannas tādus nav nemaz tik vienkārši. Ar padomiem dalās portāls “Postimees”.

Jā, ceptus kartupeļus par veselīgiem nenosaukt, bet tik un tā šī ir ārkārtīgi iecienīta piedeva, ko pasniedz kopā ar gaļu un svaigiem dārzeņiem un nereti pat kā vienkārši atsevišķu ēdienu. Lūk, mazie triki, kas ļaus pannā izcept vislabākos kartupelīšus.

Kā izvēlēties labāko šķirni?

Gatavošanai pannai vispiemērotākie būs kartupeļi ar vidēju cietes saturu, lai tie neizjuktu. Dažos veikalos pie kartupeļiem ir arī īpašas norādes, kas palīdz orientēties piedāvājumā.

Izvēlies tos, kam gaiši dzeltenīga vai rozā krāsa un gluda miziņa. Kartupeļos ar grubuļainu mizu noteikti būs vairāk cietes.

Ja runājam par izmēru, tad nevajadzētu ņemt ne pārāk mazus, ne lielos. Ņem vērā arī to, ka kartupelim nav jābūt mīkstam jeb apvītušam - tas nozīmē, ka tas ir pārāk ilgi jau gulējis veikala plauktā.

Kā griezt kartupeļus: četri veidi

Kartupeļi jānomizo (ja vien nevēlies ar visu miziņu), jānomazgā un tad jāķeras pie griešanas. Atceries, lai kartupeļus izdotos veiksmīgi izcept, ir svarīgi, lai visi gabaliņi ir aptuveni vienāda izmēra. Ja sagriezīsi tos pārāk plānus un smalkus, lielāks risks, ka tie izjuks. Populārākās izvēles:

  • Kartupeļu salmiņi;
  • Daiviņas – ideāli piemērotas cepšanai ar visu mizu;
  • Šķēlītes;
  • Kubiņi – ne visai populārs veids.

6 ieteikumi, lai kartupeļi izdodas kraukšķīgi, ar zeltainu garoziņu:

Izmērcē

Ja neesi pārliecināts par atbilstošas kartupeļu šķirnes izvēli un satraucies, ka cietes saturs ir pārāk augsts, ir risinājums. Pēc tam, kad esi kartupeļus sagriezis sev vēlamā formā, iemērc tos uz 30 minūtēm aukstā ūdenī. Var pievienot arī pavisam nedaudz galda etiķa (1/2 tējk. uz 1 litru ūdens).

Nosusini

Nomazgātos kartupeļus nepieciešams kārtīgi nosusināt, izvietojot tos uz papīra dvieļiem. Ja šos dārzeņus cepsi mitrus, viss mitrums ātrāk iztvaikos, sāks jukt ārā un, iespējams, pierauties pie pannas. Ja esi aizmirsis to  izdarīt, pirmās piecas minūtes liec pannai vāku un lieki neko nemaisi, ļaujot ūdenim ātri iztvaikot.

Neskopojies ar eļļu

Ja vēlies pagatavot diētisku ēdienu, tad tev jāizvēlas cits ēdiens. Jo vairāk taukvielu, jo kraukšķīgāks būs kartupelis. Parasti pannā prasās ne mazāk kā  ēdamkarote eļļas, kas cepšanas procesa laikā, ja kartupeļu daudz, jāpapildina. Cepšanai derēs gan saulespuķu, gan kukurūzas un arī rapšu eļļa.

Daudzi pavāri iesaka izmantot ne tikai augu eļļas, bet arī dzīvnieku izcelsmes taukus: kārtīgu sviestu vai speķi.

Pannas izvēle

Vislabākās būs pannas, kas gatavotas no biezāka materiāla un augstākām malām – vispirms tā kārtīgi jāuzkarsē, tad jāpievieno taukvielas un beigās jāliek iekšā kartupeļi.

Nepieciešams arī vāks

Ja kartupeļu pannā nav daudz vai vēlies gatavot frī, jācep bez vāka. Ja esi nolēmis izcept kartupeļus visai ģimenei un panna ir pilna, ja neliksi vāku, daļa kartupeļu izcepsies, bet citi būs cieti un negatavi. Pirmās 7-10 minūtes cep kartupeļus zem vāka, bet neaizmirsti tos arī apmaisīt.

Neaizraujies ar maisīšanu

Tam ir vairāki iemesli: cepšanas procesā arī kartupeļiem ir nepieciešams laiks, lai tie apceptos brūni; visu laiku maisot, tu šo procesu apgrūtini. Brīdī, kad kartupeļi jau tuvojas gatavības stadijai, bieži maisot, tu vari sabojāt to formu. Arī garšvielas jāber pašās beigās!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu